Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Procházka: Zákon môže nechať výber verejnej alebo tajnej voľby

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Je možné upraviť zákon o rokovacom poriadku tak, aby bol generálny prokurátor volený verejne, ale zároveň by bola ponechaná aj možnosť tajnej voľby, ak si to poslanci odhlasovali. V relácii TA3 V Politike to povedal poslanec KDH a predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady(NR) SR Radoslav Procházka.

"Dnes je pravidlom tajné hlasovanie s tým, že NR SR sa môže zhodnúť na hlasovaní verejnom. Ja som ochotný podporiť to, že tou prednastavenou možnosťou by bola verejná voľba, ale parlament by sa mohol uzniesť na tajnej," vysvetlil Procházka. V praxi by to fungovalo tak, že ak by ktorýkoľvek poslanec chcel presadiť tajné hlasovanie, vystúpil by v tomto zmysle s procedurálnym návrhom. Ak by parlament procedurálny návrh odsúhlasil, v tomto konkrétnom prípade by sa hlasovalo tajne.

Podľa podpredsedu Smeru-SD Roberta Kaliňáka je zmena spôsobu hlasovania v priebehu voľby účelová, lebo jej jediným dôvodom je neschopnosť koalície zvoliť generálneho prokurátora v tajných voľbách, a naviac pravdepodobne aj protiústavná, keďže rôzni kandidáti budú volení rôznym spôsobom.

"Nikdy predtým nebol problém s tajnou voľbou v NR SR," zdôraznil Kaliňák, podľa ktorého bola práve tajná voľba jedným z výdobytkov Nežnej revolúcie. "Je tu politizácia prokuratúry, aká tu 20 rokov nebola," povedal podpredseda Smeru-SD s poukazom na to, že jednotlivé strany si už delia na prokuratúre jednotlivé "chlieviky" pre svojich kandidátov. "Neviem o žiadnych chlievikoch, ktoré by mal mať generálny prokurátor rozdelené," reagoval Procházka.

Kaliňák mu však odporučil prečítať si medializované vyjadrenia, v ktorých podľa neho napríklad predseda Mosta - Híd Béla Bugár priznal, že podporuje na post námestníka generálneho prokurátora Jozefa Szabóa. Procházka upozornil, že parlament sa v roku 2006 rozhodol zvoliť guvernéra Národnej banky Slovenska verejnou voľbou a podporil to aj Smer a SNS.

"Nepočul som o tom, že by sa vtedy kvôli tomu niekto staval na barikády," podčiarkol. Podľa Procházku je normálne, že návrhy zákonov vznikajú aj v reakcii na spoločenskú potrebu, ktorú ukáže prax a podobný prípad je aj verejná voľba generálneho prokurátora. Podľa Kaliňáka otvára verejná voľba vyššiu možnosť vyvíjať na poslancov tlak, napríklad aj od lobistických skupín. Preto sa jej Smer-SD pokúsi zabrániť. "Ústava nám umožňuje, aby sme sa bránili, keď sú porušované základné ľudské práva. Využijeme všetky prostriedky," zdôraznil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu