Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Krupina je na nohách, masívny zosuv ohrozuje domy!

Zosuv pôdy v Krupine Zobraziť galériu (9)
Zosuv pôdy v Krupine

BANSKÁ BYSTRICA - Mesto Krupina je na nohách. Pre masívny zosuv pôdy v lokalite Nad kotlom totiž vyhlásili mimoriadnu situáciu. Ohrozených je 5 domov a prípojky vody, plynu a kanalizácie. Pomoc obyvateľom už ponúklo ministerstvo obrany, ktoré do mesta posiela vojakov.

Prvé trhliny v zemi objavili obyvatelia Krupiny ešte na jar, nevenovali im však pozornosť. Keď sa ale prepadol plot a časť záhrady, začali biť na poplach. Mesto síce urobilo geologický posudok, ku konkrétnym opatreniam však nepristúpilo. „Dokedy chcú čakať? Kým sa nám prepadnú domy alebo nebodaj prídeme o životy?“, pýtali sa zúfalí Krupinčania. Situácia sa zdramatizovala v posledných štyroch dňoch. Vplyvom oteplenia a dažďov sa zosunula obrovská masa hliny a pohyb pôdy sa stále nezastavil. „Ak sa urýchlene neurobia opatrenia, prídeme o svoj majetok a ohrozené je aj naše zdravie,“ povedal Ivan Mackov, ktorému sa zosúva dom pred očami.

Problém sa začal riešiť až po upozornení v médiách. V meste zasadol krízový štáb a bola vyhlásená mimoriadna situácia. Pomoc ponúkol aj minister obrany Ľubomír Galko, ktorý si prišiel ohrozené domy v Krupine pozrieť na vlastné oči. „Dotklo sa ma to nielen ako ministra obrany, ale aj z ľudského hľadiska. Toto je typický príklad toho, keď je potrebné zakročiť skôr ako budeme čakať, kým sa niečo stane,“ povedal Galko. Po dohode s krízovým štábom príde už od piatka do Krupiny asi 20 vojakov. Mali by vykopať ryhy, ktoré odvedú vodu zo svahu do rieky Krupinica.

Zároveň pomocou ťažkej techniky odľahčia svah a pokúsia sa zastaviť jeho ďalší zosuv. „Konečne sa môžem usmievať, ešte včera mi do smiechu nebolo. Som šťastná, že sa niečo deje a že je tu kopa ľudí,“ povedala majiteľka ďalšieho z domov Mária Jombíková.

Obyvatelia veria, že nezostane len pri sľuboch, ale zosúvajúci svah sa aj skutočne podarí zastaviť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu