Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rada odporučila vedeniu STV investovať viac financií do dokumentov

BRATISLAVA - Slovenská televízia (STV) by mala do konca tohto roka viac investovať do výroby pôvodných dokumentárnych filmov - minimálne o 10 percent oproti roku 2004.

Zhodli sa na tom členovia Rady STV na poslednom rokovaní a zároveň odporučili, aby do konca roku 2006 investovala STV do dokumentárnej tvorby o ďalších 10 percent. Tiež by mal vzniknúť minimálne jeden celoročný cyklus dokumentárnych filmov a televízia by mala pri príprave dokumentárnych programov intenzívnejšie spolupracovať s nezávislými producentmi. Členovia rady sú presvedčení, že verejnoprávna televízia vlani nedostatočne využila potenciál vyrobených a odvysielaných, najmä pôvodných, dokumentárnych programov na posilnenie vlastnej značky z pohľadu plnenia verejnej služby. Pripustili však, že objem dokumentárnej tvorby bol limitovaný financiami a programovými zámermi manažmentu STV.

STV vlani vyrobila, resp. začala výrobu 26 krátkometrážnych a 10 dlhometrážnych dokumentárnych filmov. Z toho tri dlhometrážne a päť krátkometrážnych dokumentov malo premiéru v prvých troch mesiacoch tohto roka, jeden krátkometrážny dokument mal premiéru v júni a ostatné boli premiérované ešte vlani. Film Miluj blížneho svojho bol odvysielaný len v rámci diskusnej relácie Pod lampou. Podiel dokumentárnej tvorby vo vysielaní STV v roku 2004 bol podľa informácií z výročnej správy 9,58 percenta.

V roku 2004 verejnoprávna televízia odvysielala v tomže roku vyrobených 20 krátkometrážnych pôvodných dokumentárnych filmov a sedem dlhometrážnych, 479 dokumentov z archívu STV, 26 dokumentárnych titulov z nezávislej slovenskej produkcie a 10 dokumentov uvedených v rámci festivalu Jeden svet. Dokumenty z cyklu Galéria vysielala 129-krát a diváci mali možnosť vidieť 547 dokumentárnych filmov zahraničnej produkcie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu