Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na východe sa vyliali potoky a rieky, vyhlásili 3. stupeň

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE – V utorok došlo k vyliatiu Sobraneckého potoka v Komárovciach, rieky Roňavy, potoka Chlmec aj rieky Trnávka na východe Slovenska. Na týchto tokoch vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity.

„Dnes očakávame kulmináciu na rieke Uh meter pod pôvodnými odhadmi, nenaplnila sa teda najhoršia prognóza z Ukrajiny. Pripravujeme sa na dotok z rieky Latorica, kde ešte očakávame ďalší nárast vodnej hladiny,“ uviedol Dušan Mydla z košického Odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku s tým, že situácia, ak podľa prognóz SHMÚ nezačne pršať, by sa mohla upokojiť.

„Najhoršie je na tom asi oblasť Východoslovenskej nížiny, čiže povodie rieky Bodrog, hlavne tá časť od Laborca, kde máme úplne zamokrené chránené územia. Tam na všetkých čerpacích staniciach máme vyhlásené druhé stupne povodňovej aktivity. Odčerpávame tú vodu v snahe vyprázdniť tie polia skôr, ako prídu mrazy, aby nám to všetko nezamrzlo v kanálovej sieti,“ doplnil Mydla, podľa ktorého v prípade ďalších náhlych odmäkov by mohlo dôjsť k výraznému zhoršeniu odtokov v tejto oblasti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu