Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Predsedom KDH sa stal opäť Ján Figeľ

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ján Figeľ bude predsedom Kresťanskodemokratického hnutia ďalšie štyri roky. Rozhodli o tom delegáti na 20. sneme KDH v Bratislave. Jána Figeľa za predsedu navrhol jeho predchodca Pavol Hrušovský.

Delegátom vydali 334 hlasovacích lístkov, odovzdali 321 lístkov, 20 z nich bolo neplatných. Figeľ, ktorý nemal vo voľbách protikandidáta, získal 301 hlasov.

Figeľ sa narodil 20. januára 1960 vo Vranove nad Topľou. Je ženatý a má štyri deti. Jeho politická kariéra sa začala takmer ihneď po revolúcii. V roku 1990 sa stal členom Kresťanskodemokratického hnutia. Medzitým zastával viacero popredných straníckych postov, predovšetkým pôsobil ako podpredseda KDH pre zahraničnú politiku. Bol poslancom NR SR, neskôr štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí SR. Pôsobil ako hlavný vyjednávač pre rokovania o vstupe SR do Európskej únie a bol prvým slovenským eurokomisárom, zodpovedným za vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru, mládež a viacjazyčnosť.

V roku 2009 sa rozhodol pre návrat do domácej politiky. Do čela KDH ho zvolili na nitrianskom sneme v septembri 2009 počtom 304 hlasov. Prítomných vtedy bolo 309 delegátov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu