Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Raši sa nemieni vzdať postu poslanca NR

Richard Raši
Richard Raši

KOŠICE – Poslaneckého mandátu v Národnej rade SR sa hneď nemieni vzdať víťaz košických primátorských volieb Richard Raši, ktorý kandidoval za koalíciu Smer-SD – Most-Híd.

„Pokúsim sa úspešne zvládnuť povinnosti vyplývajúce z oboch zodpovedných funkcií a využiť možnosť pomôcť Košiciam nielen z košickej radnice, ale aj zo slovenského parlamentu. V prípade, že sa časom ukáže ako nezvládnuteľný výkon obidvoch funkcií, vrátim mandát poslanca Národnej rady SR,“ povedal Raši.

Na otázku, kedy by sa mohlo konať ustanovujúce mestské zastupiteľstvo, kde sa on a novozvolení poslanci ujmú funkcií, uviedol, že by bol rád, ak by to bolo do vianočných sviatkov. „Budem rád, ak sa nám podarí dohodnúť sa so súčasným vedením mesta na zvládnutí všetkých procedúr a náležitostí do vianočných sviatkov vrátane ustanovujúceho zasadnutia mestského zastupiteľstva v novom zložení, o ktorom rozhodli Košičania v komunálnych voľbách. Predpokladám, že toto rokovanie bude mať viac slávnostný ako pracovný charakter. Veď sa blížia najkrajšie sviatky roka a ľudia si zaslúžia pokoj a pohodu v dušiach. O personálnych otázkach je zatiaľ predčasné hovoriť, čakajú nás prvé rokovania,“ uviedol Raši.

Otvárať Košické Vianoce a podávať primátorský punč 5. decembra bude ešte súčasný primátor František Knapík. „Veľmi ma to mrzí, ale 5. decembra určite nebudem v Košiciach, takže sa na otvorení nezúčastním. Nevylučujem však, že po ujatí sa primátorskej funkcie v niektorý deň prídem aj ja predávať punč, výťažok ktorého je určených na charitatívne účely,“ povedal Raši.

Raši potvrdil, že bude zverejňovať všetky zmluvy na internete. „Áno, to čo som sľúbil Košičanom vo svojom programe začnem čo najskôr napĺňať v reálnom živote. V prípade zverejňovania zmlúv z minulosti rozhodne stanovisko právnikov. Za seba môžem povedať, že som za zverejnenie všetkých zmlúv. Elektronické aukcie pri obstarávaní tovarov a služieb pre magistrát budú jedným zo štandardných nástrojov efektívneho nakladania s majetkom mesta a verejnými financiami,“ zdôraznil Raši.

Mesto by malo podľa názoru občanov začať pracovať na úplne novom územnom pláne s výhľadom na najbližších dvadsať rokov, v ktorom by sa riešili jednotlivé lokality pre byty, investície, významné dopravné ťahy, aby sa nepostupovalo salámovou metódou ako doteraz a územný plán sa menil od prípadu k prípadu podľa požiadaviek mestských častí a investorov.

„Určite budeme riešiť aj otázku ďalšieho strategického rozvoja mesta a podrobíme odbornej analýze aj platný územný plán. Košice potrebujú víziu do budúcnosti a tejto vízii by mal zodpovedať aj tak dôležitý dokument, akým územný plán je. Nesmie sa stať trhacím kalendárom, ktorý podlieha parciálnym záujmom. Rozhodujúci musí byť záujem celomestský, záujem prevažnej väčšiny Košičanov,“ uviedol Raši.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu