Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Odborári chcú v sobotu vyzvať zdravotníkov na štrajk

BRATISLAVA - Na sobotňajšom zhromaždení za zlepšenie finančnej situácie v zdravotníctve plánujú odborári vyzvať zdravotníckych pracovníkov na štrajk.

Ako na štvrtkovej tlačovej besede oznámil predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Andrej Kučinský, zdravotníci sa zídu v sobotu na bratislavskom Námestí slobody pred Úradom vlády SR. Okrem odborárov sú organizátormi zhromaždenia aj stavovské komory, pacientske organizácie a Jednota dôchodcov Slovenska. Zdravotníci sa chcú zasadiť za to, aby štát za svojich poistencov odvádzal na zdravotné poistenie namiesto súčasných 4 % z priemernej mesačnej mzdy 5 %, pričom by malo ísť o priemernú mzdu z minulého roka, nie o údaje spred dvoch rokov. Ročne by tak do zdravotníctva prišlo o 5 mld. Sk viac, podľa Kučinského by to však neznamenalo zvýšenie odvodového zaťaženia.

Kučinský očakáva, že na zhromaždení sa zíde vyše 5 tisíc účastníkov. "Chceme sa takto ku koncu volebného obdobia opýtať premiéra Mikuláša Dzurindu, kde sú tie sľubované dvojnásobné platy. Chceme tiež pripomenúť vláde, že ktosi tu kohosi bude o chvíľu potrebovať," povedal Kučinský. Podľa neho ohodnotenie zdravotníckych pracovníkov sa v posledných rokoch nielenže nezvýšilo, ale v niektorých typoch zdravotníckych zariadení dokonca kleslo.

Priemerné platy v zdravotníckych zariadeniach, ktoré fungujú vo forme neziskových organizácií, podľa odborárov dosahujú 13 444 Sk, v zariadeniach v správe vyšších územných celkov 14 619 Sk a v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva 15 147 Sk. Tieto mzdy podľa Kučinského nedosahujú priemernú mzdu v národnom hospodárstve, ktorá v 1. polroku podľa Štatistického úradu SR dosiahla 16 381 Sk. "Zdravotnícki pracovníci sú vykorisťovaní. To nie je odmena za prácu, ale výsmech. Z tohto vidno, ako vysoko si naša ctená pravicová vláda cení zdravotníctvo," dodal Kučinský.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu