Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V Bratislave možno vznikne múzeum zločinov komunizmu

17. november 1989
17. november 1989

BRATISLAVA - V Bratislave možno v budúcnosti vznikne múzeum zločinov komunizmu. Výzvu na jeho zriadenie spustilo Fórum kresťanských inštitúcií, myšlienku podporili aj bývalý disident Ján Čarnogurský, Ústav pamäti národa či Konfederácia politických väzňov.

Podobné múzeá je možné navštíviť napríklad v Nemecku, Rumunsku či Maďarsku, na Slovensku však zatiaľ nie.

"Bolo by na čase, aby sme celému tomu režimu, ktorý spôsobil toľko nespravodlivosti a zločinov, vytvorili miesto," poznamenal predseda Konfederácie politických väzňov kňaz Anton Srholec. Múzeum by malo tiež podľa neho pripomínať, že ak sa sloboda a demokracia nebude strážiť, je nebezpečie, že "zločiny sa budú vracať v nových formách". Komunizmus hlboko poznačil nielen ekonomiku, kultúru ale najmä morálku, dodal.

Organizátori výzvy ešte nemajú budovu, v ktorej by mohol ústav vzniknúť. Dúfajú však, že to bude na niektorom z miest, ktoré sa s komunizmom spájajú. "Naša priorita je, aby to bolo na nejakom autentickom mieste, potom myslíme si, že by to malo byť v Bratislave," povedala predsedníčka FKI Katarína Hulmanová. Zálusk majú napríklad na budovu krajského policajného riaditeľstva na Špitálskej ulici v centre hlavného mesta. "U dvoch levov je také autentické miesto, kde mnohí ľudia boli väznení, mučení," dodala Hulmanová, ktorá zároveň pripustila, že nevedia, či je možné túto budovu získať. Múzeum by chceli iniciátori zriadiť v roku 2012 alebo 2013.

V múzeu by sa mali nachádzať exponáty, uniformy, literatúra, umelecké diela či archívne dokumenty, ktoré pripomínajú obdobie 41-ročnej totality. "Predstavujem si, že by to bolo interaktívne, viacej osobné, a že by ľudia, ktorí prídu do múzea, boli nejako vtiahnutí do toho deja a do tej situácie," poznamenala Hulmanová. Organizátori by zároveň chceli, aby návštevníkov sprevádzali bývalí politickí väzni.

Podporu chcú iniciátori získať nielen od vlády, ale aj od predstaviteľov iných politických strán a od viacerých nadácií. Vzdelávanie verejnosti o totalitnej minulosti má súčasná koalícia aj v programovom vyhlásení vlády. "Začiatok je výzva, potom budeme hľadať prostriedky z iných zdrojov," poznamenal František Neupauer, ktorý nevylúčil ani vyhlásenie verejnej zbierky.

Na Slovensku sa uskutočnilo viacero výstav, ktoré pripomenuli dobu komunizmu, stála expozícia však dodnes neexistuje. Veľký záujem vzbudila vlani na jeseň expozícia Múzeum ilúzií v Nitre, kde nielenže vystavili céčka, tuzexové poukážky, sadrové busty, ale aj pripomenuli slová ako iskrička či papaláš, ktoré pádom bývalého režimu takmer vymizli zo slovníka. V Prahe múzeum komunizmu existuje od roku 2001. Sú však aj snahy zriadiť podobnú inštitúciu totality v bývalej väznici v Uherskom Hradišti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu