Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Maďarič a Krajcer si odkazovali, kto má odstúpiť z funkcie

Marek Maďarič
Marek Maďarič

BRATISLAVA - Exminister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) vyzval v utorok šéfa rezortu Daniela Krajcera (SaS) na odstúpenie. Dôvodom je podľa neho návrh budúcoročného rozpočtu rezortu, ktorý prezentoval pred výborom pre kultúru a médiá. Minister svojmu predchodcovi naopak odkázal, že by sa mal minimálne vzdať členstva vo výbore pre kultúru a médiá, ak nie poslaneckého mandátu.

„Ak rozpočet charakterizuje spôsobom, že bude paralyzovať slovenskú kultúru, myslím si, že by mal odstúpiť,“ vyhlásil Maďarič. “Keď som si to prečítal, priznám sa, ja som niečo podobné za dvanásť rokov v Národnej rade SR ešte nezažil,“ pridal sa k nemu aj predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD). „Vy formálne kritizujete vlastný rozpočet,“ poznamenal. V správe ministerstva k rozpočtu sú totiž viaceré kritické vyjadrenia, podľa ktorých príde k útlmu činností štátnych organizácií a zníženie výdavkov bude mať negatívny vplyv na štátom podporovanú kultúru. „Nenechajte si zo seba robiť srandu ministrom financií a radšej odstúpte,“ vyhlásil Jarjabek. Správa rezortu k návrhu rozpočtu podľa neho vyzerá „ako kritický opozičný posudok zlého ministra kultúry tieňovým ministrom opozície.“
            
Krajcer odmietol všetky obvinenia Maďariča a v reakcii cez svoju hovorkyňu ich označil za „politickú prestrelku v záujme upútania pozornosti“. "Rezort kultúry pod vedením Mareka Maďariča nadhodnotil rozpočet rezortu o šesť miliónov eur, s čím doteraz zápasí súčasné ministerstvo. Keďže nechceme klamať občanov, napísali sme reálny rozpočet a v rokovaniach s ministerstvom financií sa nám ešte podarilo obhájiť vyše 20 miliónov eur – na zmluvy so štátom pre Slovenský rozhlas a televíziu vo výške spolu 14 miliónov eur, 3,6 milióna na prioritné projekty a 4 milióny na dokončenie Reduty. Ak niekto má právo kritizovať, tak sme to my, pretože na rozdiel od pána Maďariča, ktorý podpísal zmluvu na 170 miliónov eur v prospech jednej firmy, my chceme všetky peniaze, ktoré máme k dispozícii využiť v prospech slovenskej kultúry," konštatoval vo svojej reakcii Krajcer.
      
"Zodpovednosť má vyvodiť voči sebe pán Maďarič za podpis na takejto zmluve a mal by sa minimálne vzdať členstva vo výbore pre kultúru a médiá, ak nie poslaneckého mandátu,"
vyzval Krajcer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu