Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zubor v Poloninách napadol a ťažko zranil muža!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - S rozťatou stehennou tepnou zachraňovali na košickej kardiológii muža, ktorého v piatok nabral na rohy a vážne zranil zubor. Udalosť sa stala v Národnom parku Poloniny pri vysídlenej obci Ruské. S agresivitou zubrov sa tu často nestretávajú.

"Zubor mal pri obci Ruské vojsť do jednej z ohrád," popísal udalosť Štefan Pčola, zoológ z Národného parku Poloniny. "Majiteľ ho vraj chcel vyduriť a zubor ho nabral rohom tak nešťastne, že mu v slabinách rozťal tepnu. Mali ho previezť na kardiológiu do Košíc."

Na kardiológii o pacientovom stave odmietli informovať. "Nemôžeme k stavu pacientov poskytovat žiadne informácie," vyjadril sa zamestnanec Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb.

S agresititou zubrov sa v národnom parku nestretávajú často. Zoológ Pčola si pamätá len na dve udalosti. "V roku 2004, keď tu zubry začali voľne žiť, zubor napadol jedného veterinára, ale nezranil ho. Raz ešte v Giraltovciach nabral opitého chlapa a polámal mu rebrá."

Zubry sú obyčajne plaché a pri kontakte s človekom ujdú. Zaútočia len zriedka, keď sa cítia ohrozené. "V Ruskom sme umiestnili informačnú tabuľu, ktorá pred prípadným nebezpečenstvom varuje," povedal Pčola.

Národný park Poloniny leží na severovýchode Slovenska na hraniciach s Poľskom a Ukrajinou. Podľa Pčolu v ňom žije osem až desať voľne žijúcich zubrov, občas prekročí hranice aj niekoľko poľských jedincov.

Zubor v Poloninách napadol
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu