Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Bratislavské zastupiteľstvo má priveľa členov

BRATISLAVA - Regionálna politická strana Občianski liberáli navrhuje, aby došlo k ráznemu zníženiu počtu volených zástupcov v samosprávnych orgánoch v Bratislavskom kraji.

Potrebu zmeny dokumentuje porovnanie so zahraničím - kým v mestskom zastupitežstve Londýna je 25 členov a v zastupitežstve mesta New York 51, bratislavské mestské zastupitežstvo má 80 poslancov. Obyvatelia mesta Bratislava ďalej volia takmer 400 poslancov miestnych zastupitežstiev a časť zo 46 poslancov zastupitežstva Bratislavského samosprávneho kraja. OL navrhuje, aby Bratislavčania volili do mestského zastupitežstva len piatich a do krajského ôsmych poslancov. V každom z nových volebných obvodov by obyvatelia volili jediného zástupcu. Zároveň navrhuje, aby v žiadnej z mestských častí nepôsobilo viac ako 5 volených poslancov.

Nízky počet zástupcov volených do miesnych orgánov je bežný napr. v USA - zastupitežstvo Denveru s 4,3 miliónmi obyvatežov má 13 členov, vo vyše miliónovom San Diegu volia 8 poslancov. Navrhovaná zmena povedie k tomu, že obyvatelia Bratislavy budú v oveľa väčšej miere poznať svojich volených zástupcov a budú teda vedieť koho volia, komu majú predkladať svoje pripomienky a voči komu vyvodiť pri nasledujúcich voľbách zodpovednosť v prípade, že nebudú súhlasiť s krokmi zastupiteľstva. To povedie k zvýšeniu volebnej účasti a väčšiemu záujmu o pôsobenie miestnych predstavitežov. Nižší počet volených poslancov tiež umožní profesionalizáciu tejto funkcie, čo prispeje k zvýšeniu kvality rozhodovania samosprávnych orgánov. OL návrh podrobne predstavila na tlačovej konferencii, ktorá sa uskutočnila vo štvrtok 25. 8. 2005 o 10,00 v Malej zasadačke Domu novinárov. V dnešného dňa bude na stránke www.ol.sk v časti 3 x 3 riešenia zverejnená podrobná analýza k danému návrhu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu