Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ministerstvo kultúry nebude plniť zmluvu o digitalizácii

Minister kultúry Daniel Krajcer
Minister kultúry Daniel Krajcer

BRATISLAVA - Minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) zastavil najväčší kultúrny tender bývalej vlády. Na dnešnej tlačovej konferencii ku sto dňom súčasného kabinetu oznámil, že nebude realizovať zmluvu na digitalizáciu kultúrneho dedičstva za 125 až 170 miliónov eur.

Rekordne drahý tender v histórii ministerstva kultúry podpísal deň pred júnovými voľbami Krajcerov predchodca Marek Maďarič (Smer-SD). Krajcer, ktorý po príchode na ministerstvo začal preverovať všetky zákazky bývalej vlády, dnes oznámil, že ministerstvo odstúpi od zmluvy s firmou Tender Media Group. "Išlo o lukratívny biznis pre súkromné firmy," tvrdil Krajcer, podľa ktorého v súvislosti s tendrom hrozili škody v hodnote "miliárd korún".

Digitalizácia pamiatok totiž má byť financovaná zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Projekt ale podľa Krajcera bol v rozpore s Operačným programom informatizácia spoločnosti, takže je možné, že Slovensko by peniaze muselo vrátiť. Problémom podľa neho bolo, že s peniazmi mali nakladať súkromné firmy, hoci ich môžu čerpať len priamo kultúrne inštitúcie, múzeá či galérie. Nový tender tak už ministerstvo nevyhlási. Skenovanie kultúrnych pamiatok si budú zariaďovať samotné inštitúcie.

Viaceré médiá v minulosti tender spochybnili. Podľa časopisu .týždeň napríklad majiteľa firmy Viliama Kišša videli v spoločnosti ľudí z ministerstva kultúry v čase, keď sa len výberové konanie pripravovalo. Kišš pre týždenník poprel, že by sa podieľal na príprave podkladov, stretnutia s pracovníkmi ministerstva však priznal. Maďarič tvrdil, že firma vyhrala, lebo ponúkla najnižšiu cenu.

Krajcer sa chystá s Kiššom stretnúť a dojednať skoršiu výpovednú lehotu. Tá totiž podľa zmluvy je jeden rok. Minister zatiaľ nevedel povedať, či ministerstvu za odstúpenie od zmluvy hrozia nejaké sankcie. Maďarič však to v minulosti odmietol. "Ide o rámcovú zmluvu, od ktorej môže MK SR bez sankcií odstúpiť a ktorá sa reálne môže začať napĺňať až na základe realizačných zmlúv," uviedol v júni po jej podpísaní. Ministerstvo pod jeho vedením pritom rozoslalo podriadeným kultúrnym inštitúciám výzvu, aby s firmou uzavreli realizačné zmluvy.

Digitalizácia všetkých kultúrnych pamiatok na Slovensku sa pôvodne mala v múzeách, galériách a knižniciach začať už koncom tohto roka. Nafotografovať a naskenovať sa malo asi 3,5 milióna objektov. Slovenská národná galéria už so skenovaním umeleckých diel začala, v digitálnej podobe má viac ako polovicu z takmer 11.000 predmetov.

Krajcer zastavil aj ďalšie tendre, napríklad súťaž na polygrafické služby a súťaž na zavedenie systému kontrolingu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu