Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Zomrelo 146 dôchodcov, majiteľa odsúdili za úžeru

Juraj Szebeni Zobraziť galériu (3)
Juraj Szebeni (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/NITRA - Smrť 146 starých ľudí, ktorí za sedem rokov zomreli v neoficiálnom starobinci v Hronovciach, prešetruje polícia. Majiteľa Juraja Szebeniho aj s manželkou uznal súd za vinných z úžery.

Szebeni a jeho manželka podľa obžaloby získali od jednej z klientok dom v Šoporni tak, že kúpnu cenu sa zaviazali uhradiť zápočtom doživotnej starostlivosti. Polícia prešetrovala aj nadobudnutie dvoch ďalších domov podobným spôsobom, trestné stíhanie však zastavila koncom septembra 2010.

Szebeni je stíhaný aj za ďalšie trestné činy a prečiny – usmrtenie, týranie blízkej a zverenej osoby, krátenie dane a poistného, neoprávnené podnikanie. V súvislosti s nedostatočnou starostlivosťou ošetrujúcich lekárov polícia v súčasnosti prešetruje 146 úmrtí starých ľudí, ktorí zomreli v hronovskom zariadení od 29. decembra 2003 do 19. júla 2010.

Ako informovala nitrianska krajská policajná hovorkyňa Renáta Čuháková, do vyšetrovania je prizvaný znalec z odboru medicíny, ktorý sa bude vyjadrovať k príčinám úmrtí. Majiteľ Tepla domova čelí aj trestnému stíhaniu za zločin týrania blízkej a zverenej osoby. Dôvodom je, že Juraj vo svojom rodinnom dome ubytoval starých ľudí, ktorým “poskytuje nedostatočnú hygienu, nedostatočné stravovanie, neodbornú a nedostatočnú liečbu a ošetrovanie pacientov, ako aj nedostatočný životný priestor.”

Vyšetrovanie v tomto prípade stále prebieha, uviedla Čuháková. Keďže Szebeni poskytuje sociálne služby a zdravotnú starostlivosť bez príslušných povolení a registrácie a tiež v rozpore s predmetmi podnikania uvedenými v živnostenskom liste, stíhajú ho aj za prečin neoprávneného podnikania a prečin krátenia dane a poistného. Daňovému úradu spôsobil škodu najmenej 266 eur. Polícia preverovala aj podozrenie z prečinu poškodenia zdravia, no keďže sa nepreukázalo, vec neprevzala na vyšetrovanie. Podozrenie sa týkalo šiestich starých ľudí, ktorí zomreli niekoľko dní po prevoze z Psychiatrickej nemocnice Hronovce do Tepla domova.

Sprevádzajúcou osobou bol vždy Szebeni a príčinou smrti bolo vo všetkých prípadoch zlyhanie srdca. Nepreukázalo sa ani neoprávnené nakladanie s odpadmi, trestné stíhanie bolo zastavené v júni 2010. Hronovské zariadenie nie je oficiálne zaregistrované ako poskytovateľ sociálnych služieb, napriek tomu tu majiteľ ubytoval starých ľudí, ktorí potrebujú nepretržitú starostlivosť. Najčastejšou diagnózou je demencia alebo Alzheimerova choroba.

Szebeni prehlasuje, že vo svojom rodinnom dome prevádzkuje penzión a starci sú jeho podnájomníci a nie klienti sociálnych služieb. Na podnet Krajskej prokuratúry v Nitre už zariadenie skontroloval Nitriansky samosprávny kraj, Slovenská stavebná inšpekcia, Regionálny úrad verejného zdravotníctva, Daňový úrad a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Manželia sú podľa dnešného rozsudku vinní z úžery v spolupáchateľstve.

Krajský súd v Nitre zamietol ich odvolanie voči rozsudku okresného súdu ako nedôvodné a potvrdil im trest na tri roky podmienečne so skúšobnou dobou štyri roky. Zároveň im nariadil probačný dohľad. Rozsudok je už právoplatný. Informovala o tom zástupkyňa hovorcu krajského súdu Tatiana Kováčiková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu