Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Na Gemeri objavili významnú peňazokazeckú dielňu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

RIMAVSKÁ SOBOTA - Dielňu, v ktorej sa falšovali peniaze, našli v Drienčanskom krase na Gemeri. Finančnému systému však kolaps nehrozí, ide o výrobňu z čias panovania Mateja Korvína z druhej polovice 15. storočia.

O náleze informoval Ľudovít Gaál zo Správy slovenských jaskýň. Okrem falzifikátov a nálezov z doby bronzovej sa v malej jaskyni podľa Gaála našlo aj samotné, veľmi dôležité razidlo.

Rimavskosobotskí jaskyniari objavili nálezy pri kopaní chodby. “Hlásili sme to archeológom, ktorí nálezy identifikovali ako takmer úplne zhodné s falzifikátmi v neďalekej Chvalovskej jaskyni, ktorá bola objavená v roku 1954 archeológom Jurajom Bártom,” uviedol Gaál.

Domnieva sa, že túto novú lokalitu využívali tí istí falšovatelia, ktorí však boli vyrušení a museli z Chvalovskej jaskyne narýchlo, aj s razidlom, utiecť.

Na Gemeri tak po Chvalovskej jaskyni pribudla druhá známa lokalita s falošnými mincami. Nachádza sa niekoľko kilometrov od obce Chvalová v okrese Revúca, hraničiacej s okresom Rimavská Sobota.

Presné miesto Gaál neuviedol z dôvodu, že jaskyňa zatiaľ nie je spoľahlivo zabezpečená pred vykrádačmi. “Prieskum pritom ešte nie je ukončený,” poznamenal Gaál, ktorý nález hodnotí ako veľmi významný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu