Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Týždenník MY dostal pokutu za maďarský inzerát

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Týždenník MY - Nitrianske noviny dostal za uverejnenie inzerátu budapeštianskej pôžičkovej firmy v maďarskom jazyku pokutu 1500 eur. Sankciu mu udelila Slovenská obchodná inšpekcia na základe zákona o reklame, ktorý sa odvoláva na jazykový zákon.

Inzerát, ktorý vyšiel v máji, totiž nebol preložený do slovenčiny. Ide o prvú pokutu za porušenie kontroverzného jazykového zákona.

"Správny orgán uložil pokutu v spodnej hranici zákonnej sadzby, zodpovedá to zistenému protiprávnemu stavu," povedal podľa denníka riaditeľ nitrianskeho inšpektorátu Juraj Duchovič. Šéf siete MY Roman Schlarmann považuje pokutu za neprimeranú. "Chceme sa odvolať," uviedol. Sankcie za nedodržiavanie zákona o štátnom jazyku sa zatiaľ neudeľovali.

Ministerstvo kultúry síce eviduje od januára asi 30 podnetov za porušenie pravidiel, v súčasnosti však v konaniach nepokračuje. Vládna koalícia stredopravých strán totiž chce zmierniť sporné pokuty v jazykovom zákone, ktoré zaviedol predchádzajúci kabinet. Vláda už odobrila zmenu legislatívy, sankcie by sa mali podľa nej znížiť o polovicu.

Koaličný Most-Híd, ktorý zastupuje záujmy maďarskej menšiny, by chcel ešte v parlamente navrhnúť ďalšie zmeny zákona. Dodržiavanie zákona o reklame, ktorý sa odvoláva na jazykový zákon, kontroluje obchodná inšpekcia. V minulom a v tomto roku dostali tri podnety, zatiaľ udelili jednu sankciu. Podľa platného zákona totiž musí byť reklama uverejnená v štátnom jazyku; ak obsahuje texty v inej reči, musí byť najprv po slovensky.

Noviny, ktoré pokutu dostali, patria spoločnosti Petit Press, ktorá vydáva aj denník Sme. Zavedenie pokút bývalou vládou, ktorej súčasťou bola aj národne orientovaná SNS, vyvolalo odpor maďarskej menšiny, zahraničných inštitúcií i maďarskej vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu