Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Faktúry za Starý most nie je podľa Fabora možné zaplatiť

Starý most
Starý most

BRATISLAVA - V súvislosti s bratislavským Starým mostom sú vystavené faktúry, ktoré nie je možné zaplatiť. Na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva to vyhlásil splnomocnenec primátora pre dopravné systémy Tomáš Fabor.

Najstarší most v meste je v havarijnom stave a dlhší čas je úplne uzatvorený. Pred časom sa na moste vykonali práce, ktoré mali začať riešiť túto mimoriadnu situáciu. Na moste sa napríklad sanovali piliere, odstránil sa asfalt a následne betónová mostovka. Problémom je, že mesto na zaplatenie faktúr nemá peniaze. Súvisí to aj s poslednou zmenou rozpočtu mesta na rok 2010. Suma, ktorá bola pôvodne určená na projektové práce pre projekt nosného dopravného systému, bola výrazne znížená. Jeho súčasťou je aj rekonštrukcia Starého mosta a vybudovanie dlhoočakávanej električkovej trate do Petržalky. Na projektové práce bolo určených šesť miliónov eur. Táto suma však bola minulý týždeň znížená na okolo 2,5 mil. eur. Fabor pritom upozornil, že s mimoriadnou situáciu, akou je momentálny havarijný stav mosta, sa nepočítalo, takže pôvodne v rozpočte na to ani nemohli byť vyčlenené peniaze. Následne sa pre riešenie havarijného stavu mosta odhadovala čiastka šesť až deväť miliónov eur, zatiaľ však vyčlenená nebola. Bratislavský primátor Andrej Ďurkovský sa pritom ešte v lete vyjadril, že na riešenie tejto závažnej problematiky sa budú musieť nájsť peniaze.

Podľa Fabora je však aktuálna situácia taká, že vyhotovené faktúry pre Starý most "nie sú pokryté žiadnymi financiami", teda nemá ich kto zaplatiť. Ďalšie faktúry za práce pritom možno čakať aj na budúci mesiac. "Našou povinnosťou je riešiť to a zabrániť škodám," povedal Fabor. Mesto je podľa neho povinné urýchlene konať a nájsť na to peniaze. Odmieta pritom niesť zodpovednosť za prípadné škody, napríklad ak by časť mosta spadla do Dunaja. Fabor preto požaduje, aby sa hľadalo jednoznačné riešenie stavu Starého mosta a aby sa zaplatili vykonané práce. "Očakávam, že do najbližšieho zastupiteľstva predložíte nejaký materiál," reagoval Ďurkovský. Podľa poslanca a petržalského starostu Milana Ftáčnika by však mal takýto materiál na riešenie situácie predložiť primátor, keďže sľúbil, že peniaze na most sa nájdu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu