Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dážď odkrojil z domu stenu!

PREŠOVSKÝ/KOŠICKÝ KRAJ - Strach, úzkosť a obavy z toho, čo prinesie ďalší deň. Nemilosdrné povodne udreli opäť na miestach, kde vyvádzali aj pred rokom. Obyvatelia Prešova i okolia Vranova sa s obavou pozerajú na zachmúrenú oblohu a očakávajú druhú prívalovú vlnu. Kedy a v akej sile udrie, nik nevie. Vodný živel však začal besnieť už aj v Košickom kraji. Bačkovský potok sa po roku opäť rozvodnil!

V Prešovskom kraji včera voda konečne aspoň sčasti ustúpila. Ľudí však čaká nemilá práca - odstraňovanie následkov. Obrovskú škodu utrpela rodina Tulejovcov z Prešova. Z dôvodu vytrvalých dažďov sa na ich dome zrútila časť steny. Dom je postavený z hlinených kvádrov zmiešaných so slamou. Voda ich úplne rozmočila.

"Nevieme, čo budeme robiť, nedá sa tu bývať," zúfalo ukazuje smerom k diere v stene Mária Tulejová. V miestach, kde sa stena rozpadla, mali obývačku a kuchyňu. Museli sa nasťahovať k svokrovcom do prednej časti domu. "Veríme, že mesto nám poskytne náhradné ubytovanie. Žiadosť o byt máme už štrnásť rokov," hovorí žena. Prešovský Mestský úrad k Tulejovcom poslal statika. "Zistil, že poškodenú časť treba zbúrať, ale zvyšok je po určitých úpravách obývateľný. Tie si však rodina bude musieť urobiť na vlastné náklady," uviedol tlačový tajomník úradu Michal Kaliňák.


Pohroma strieda pohromu!
V Parchovanoch (okres Trebišov) sa ešte nespamätali z minulotýždňovej pohromy a pod vodou sa ocitla až tretina obce. Tentoraz sa vylial Bačkovský potok. ,,Tohto roku nás zaplavilo už druhýkrát. V priebehu 15 rokov nám však voda podmyla pivnice už šiesty raz a vodohospodári besniaci potok stále nevedia skrotiť," vraví Ján Hvozdík, ktorému ešte poisťovňa nestihla nahradiť ani škodu z májovej povodne. Jeho sused Mikuláš Belas má v zuboch pracovníkov Povodia Bodrogu a Hornádu. Viní ich z toho, že nedostatočne vyčistili koryto potoka a ľudia sú teraz zúfalí. ,,Pritom stačilo odstrániť kríky a ďalšie porasty, ktoré robia najväčšiu galibu." Riaditeľ Povodia Bodrogu a Hornádu v Trebišove Ján Tkáč je z tohto potoka už nešťastný. Priznal, že na dokonalé vyčistenie od porastov nemajú dostatok kapacít a najmä prostriedkov.

,,Projekt je hotový už tri roky, no desať miliónov sme doteraz nedostali. Hlavnou príčinou povodní však tentoraz neboli nánosy, ale enormná zrážková voda," uviedol riaditeľ. V neďalekom Bačkove najhoršie obstála Mária Tóthová (83). Zaplavilo jej až päť pivníc, fuč je aj úroda zemiakov: ,,Prišlo to odrazu. Voda sa z hory zdvihla až do metrovej výšky. Poslušnosť vypovedali všetky kotly, ostali sme bez elektriny," zúfa si Tóthová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu