Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Tabuľa venovaná Langošovi sa možno vráti do centra Bratislavy

Ján Langoš
Ján Langoš

BRATISLAVA - Pamätná tabuľa s napodobeninou bývalého disidenta, československého ministra vnútra a zakladateľa Ústavu pamäti národa (ÚPN) Jána Langoša sa možno vráti na Námestie SNP v centre Bratislavy.

Nadácia Jána Langoša totiž usiluje o to, aby bol pamätník umiestnený na pylóne pred bývalým sídlom ÚPN, kde bola tabuľa pôvodne osadená. V budove má v súčasnosti kancelárie Najvyšší súd (NS).

"Máme predstavy, aby išla v podstate na to isté miesto. Lenže keďže pán Harabin (predseda Najvyššieho súdu) to nedovolil dať na budovu, tak by sme ju chceli dať na pylón pred budovu," poznamenal správca nadácie Filip Vagač, podľa ktorého sa pracuje na výkresoch a na obdržaní potrebných povolení.

Pamätnú tabulu pred časom zosadil Najvyšší súd pri rekonštrukcii budovy, aby vraj nedošlo k jej poškodeniu. "NS SR nemá informácie o majiteľovi uvedenej tabule, a ani žiadne povolenie na jej inštaláciu. Nemôžeme nakladať s cudzím majetkom," poznamenal hovorca súdu Michal Jurči. Vagač pripustil, že nadácia Najvyšší súd s požiadavkou umiestniť tabuľu naspäť neoslovila. "My sme ani neboli oboznámení s tým, že ju niekto dal dole," tvrdil Vagač. Tabuľa sa v súčasnosti nachádza v depote Ústavu pamäti národa.

Prvý šéf ÚPN zomrel pred štyrmi rokmi pri zrážke s malým nákladným vozidlom v roku 2006 pri Moldave nad Bodvou neďaleko Košíc. Nehodu zavinil Langoš. Langoš venoval svoj život po páde komunizmu odhaľovaniu zločinov totalitných režimov. V parlamente sa mu podarilo presadiť zriadenie ÚPN, ktorý zbiera informácie o zločinoch komunizmu i fašizmu na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu