Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Súd oslobodil exstarostu Bielika spod obžaloby za korupciu

Pavol Bielik
Pavol Bielik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Račianskeho exstarostu Pavla Bielika (KDH) dnes Najvyšší súd definitívne oslobodil spod obžaloby zo žiadania úplatku. Bielikovu vinu v minulosti dva razy neprávoplatne uznal Špeciálny súd, naposledy ho však v marci označil za nevinného, čo dnes potvrdil aj Najvyšší súd.

Proces sa skončil po 6,5 roku aj preto, že mal súd pochybnosti o korunnom svedkovi a pre nedostatok dôkazov. Časť z nich, odposluchy telefonátov, sa stratila z policajného archívu.

"Nemáme jednoznačne a stopercentne preukázané, že takúto sumu požadoval za nejaké svoje konanie," konštatoval predseda senátu Peter Hatala. Nevylúčil, že by ku korupcii v prípade mohlo dôjsť, dôkazy však podľa neho Bielikovu vinu nepreukázali.

Kým Bielika súd obvinení zbavil, Špecializovanému trestnému súdu nariadil, aby opäť posúdil vinu druhého obžalovaného, Jaroslava Šuščáka. Ten podľa obžaloby úplatok vybavoval.

Bielika aj so Šuščákom obvinili z úplatkárstva na jar 2004. Udal ich muž, ktorý chcel stavať v lukratívnej lokalite bratislavskej časti Rača. Vraj od neho žiadali úplatok 166.000 eur za to, že starosta k stavbe vydá súhlasné stanovisko a na magistráte vybaví aj zmenu územného plánu. To sa v skutočnosti aj stalo.

Následne Špeciálny súd Bielika dva razy potrestal päťročným väzením. Prípad mu však vracal Najvyšší súd. Už vtedy našiel rozpory vo výpovedi korunného svedka. Pri rozhodovaní platí zásada, že pochybnosti sú v prospech obžalovaného, na ktorú sa v marci odvolal aj Špecializovaný trestný súd.

Bielikov prípad patril k prvým, keď obvinili zástupcu samosprávy z úplatkárstva, samotné peniaze však neprebral. Aj to dnes Najvyšší súd označil za chybu. Ak by Bielik úplatok prevzal, bol by to vraj jasný dôkaz. Prokuratúra však tvrdila, že už žiadanie úplatku je trestný čin. To podľa nej dokumentovali aj odposluchy telefonátov, ktoré zmizli v čase, keď bol ministrom vnútra Bielikov spolustraník Vladimír Palko. Súd mal k dispozícii len ich prepisy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu