Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nálety miliónov štípajúcich potvôr nemajú konca!

ZEMPLÍN - Nálety miliónov komárov strpčujú život ľuďom na južnom Zemplíne. V okolí Latorice i Bodrogu, v chránených rezerváciách mokradí, si s malými štípajúcimi potvorami nevedia dať rady. Na letecké postreky obce peniaze nemajú a bežné spreje vôbec nezaberajú.

"Situácia je katastrofálna! Žijeme pri rezervácii a máme smolu - príroda má prednosť pred zdravím človeka. ,Vďaka' komárom od jari až doteraz pomaly nemôžem ani vyjsť z domu. Vyskúšala som už kadejaké prípravky. Hoci sa aj nasprejujem, o chvíľu sú húfy tohto hmyzu opäť naspäť," vraví Juliana Kopaszová (63) z Polian.

"Komáre tu máme odjakživa veľa. Kvôli chránenej krajinnej oblasti porasty klčujeme len minimálne. Dávnejšie sa aj letecky postrekovalo, no stálo to viac ako 80-tisíc korún a už o pár dní sa efekt úplne minul účinkom," uviedol starosta susednej dediny Leles Michal Zurbala.

Na komáre si vraj podľa neho musia zvyknúť a dodal: "V Austrálii cyklistom ukazujú kengury a naše Medzibodrožie môže byť zaujímavé utekaním pred týmto hmyzom." Okresný hygienik v Trebišove Jozef Sládek potvrdil, že po záplavách sa komáre v tejto oblasti skutočne premnožili: "O postrekoch sa informovali viaceré obce, ale nenahlásili ani jeden. Sú dosť nákladné a do týždňa sa nálety tohto hmyzu zvyknú zopakovať. Liahniská komárov je najlepšie vysušiť a pri rybníkoch ich, naopak, vyhĺbiť, aby ich zožrali ryby. A verejné priestranstvá v obciach je zase potrebné pravidelne upravovať, kosiť a klčovať."



Ako si pomôcť
Odborníci radia proti komárom používať špeciálne prípravky, aby po popichaní prípadná infekcia z pokožky neprenikla do rany. Pomáhajú potlačiť svrbenie, po začervenaní však treba vyhľadať lekára. K účelným babským receptom v mokrých rokoch na komáre okrem rôznych mastičiek zaberá aj ocot!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu