Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Oslobodili expolicajta obžalovaného z vraždy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Pre nedostatok dôkazov oslobodil dnes Krajský súd v Banskej Bystrici bývalého policajného psovoda Mareka Č. spod obžaloby z vraždy. Prokurátor ho žaloval za smrť 21-ročného Zorana B. z Lučenca. Proti psovodovi svedčilo iba to, že pri vražde bola použitá jeho služobná zbraň kalibru 9 milimetrov.

K vražde došlo v máji 2002. Zoran odišiel z domu na isté obchodné stretnutie, pričom mal so sebou 400-tisíc korún (13 277,57 €). Keď sa domov nevrátil ani po niekoľkých dňoch, matka to oznámila polícii. Zoranovo telo našli v zaplavenom bývalom kameňolome pri Šiatorskej Bukovinke. Mal zviazané končatiny a pod vodou ho pridržiavala bandaska so štrkom a kovové závažie, ktoré mal pripevnené k opasku. Znalci zistili, že Zoran zomrel po piatich strelných ranách do hlavy, hrudníka a do chrbta. Vrah ho zasiahol aj šiestym výstrelom, ale strela sa odrazila od sklápacieho noža, ktorý mal Zoran vzadu za opaskom.

Skutočnosť, že pri vražde bola použitá jeho služobná zbraň, si Marek Č. nevie vysvetliť. Pištoľ zvyčajne držal v uzamknutej skrinke na pracovisku, ale po službe ju nosil domov. Doma ju nemal uzamknutú a mával ju aj v palubnej doske svojho auta. Na nezodpovedné zaobchádzanie so zbraňou ho upozornil otec ako bývalý policajt i kolega psovod. Ten nazval obžalovaného dokonca „neopatrným lajdákom“. Expolicajt priznal, že bol odsúdený za to, že počas služby na Hraničnom oddelení PZ z jeho viny bol postrelený vojak základnej služby.

Zavraždený mladík sa podľa matky po maturite živil brigádami v Nemecku a požičiavaním peňazí kamarátom. Ekonomicky bol od rodičov nezávislý. Z domu odišiel 24. mája 2002 s tým, že ide uzavrieť pre neho výhodný obchod. S pomocou rodinných príslušníkov dal do hromady 400-tisíc korún. Zaviazal sa však mlčanlivosťou o predmete obchodu i o tom, kde a s kým sa má stretnúť.

Psovod krátko po vražde predal svoje auto na plynový pohon za 70 tisíc korún. Kúpil si auto VW Golf za 120 tisíc korún a tvrdil, že rozdiel v cene mal našetrené a dostal i poistenie.

Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor sa vyjadrí v zákonnej lehote. Obžalovaný sa práva na odvolanie vzdal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu