Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Súkromné VŠ zrejme dostanú 10 až 20 miliónov z rozpočtu

Na použití financií pre súkromné vysoké školy sa dohodol s ministrom školstva Martinom Froncom šéf rezortu financií Ivan Mikloš (na snímke).
Na použití financií pre súkromné vysoké školy sa dohodol s ministrom školstva Martinom Froncom šéf rezortu financií Ivan Mikloš (na snímke).

BRATISLAVA - Súkromné vysoké školy dostanú zrejme dotáciu zo štátneho rozpočtu. Ministerstvo školstva odhaduje, že pôjde o 10 až 20 miliónov korún.

Tieto peniaze použije z 300-miliónovej rezervy, z ktorej sa mali pôvodne financovať dopady zákona o študentských pôžičkách. Na použití časti týchto peňazí pre súkromné vysoké školy sa dohodol s ministrom školstva Martinom Froncom šéf rezortu financií Ivan Mikloš. Vedúci služobného úradu a zároveň riaditeľ sekcie vysokých škôl rezortu školstva Peter Mederly pre agentúru SITA potvrdil, že takáto dohoda je a súkromné školy budú môcť o dotáciu z rozpočtu požiadať. Bližšie to však nechcel komentovať. Presnejšie podmienky, ktorá škola môže peniaze dostať, určí minister školstva na budúci týždeň.

Súkromné vysoké školy mohli o dotáciu z ministerstva školstva žiadať aj doposiaľ, žiadna z nich ju však nedostala. Ak bude chcieť niektorá z nich peniaze z rozpočtu získať, musí najskôr podať žiadosť na rezort školstva. Minister potom vypracuje návrh na poskytnutie dotácie, vyjadria sa k nemu reprezentácie vysokých škôl - Rada vysokých škôl (RVŠ), Slovenská rektorská konferencia (SRK) a Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ). Následne dá minister návrh vláde, ktorá o poskytnutí peňazí definitívne rozhodne. Reprezentácie už avizovali, že s poskytovaním štátnych peňazí pre súkromné školy nebudú Prezident SRK Vladimír Báleš pripustil, že pomery v konferencii nasvedčujú tomu, že niektorí rektori sa vyjadria negatívne.

Predseda RVŠ Libor Vozár nechcel hlasovanie v rade predpovedať. Pripomenul, že pri rokovaní o novele vysokoškolského zákona, v rámci ktorej sa malo zaviesť rovnoprávne financovanie súkromných a vysokých škôl, sa rada vyjadrila negatívne. Domnieva sa, že súkromné školy by mali vznikať preto, aby prilákali iný zdroj financovania. Podľa neho verejné školy neustále bojujú s nedostatkom peňazí a ak by zo štátneho rozpočtu dostali aj súkromné, tento balík by sa ešte zmenšil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu