Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Explózia: Takto odstrelili BAZ-ku!

Výrobnú halu bývalej automobilky v Prievoze rozdrvilo na prach 9,25 kilogramu priemyselnej trhaviny danubit Zobraziť galériu (5)
Výrobnú halu bývalej automobilky v Prievoze rozdrvilo na prach 9,25 kilogramu priemyselnej trhaviny danubit

RUŽINOV - Bum! Silná explózia riadená pyrotechnikmi zrovnala včera polovicu výrobnej haly bývalých Bratislavských automobilových závodov so zemou. Za okamih z nej zostali len sutiny a biely prach.

Na svedomí to má 9,25 kilogramu správne rozmiestnenej priemyselnej trhaviny danubit! Pár minút pred pol jedenástou policajti na Prievozskej ulici uzavreli dopravu a ozvala sa varovná siréna. Explózia osemdesiatich metrov výrobnej haly trvala len pár sekúnd. Vzápätí jej okolie zahalil biely prach, ktorý hasiči zaliali prúdmi vody. ,,Demoláciu budovy sme urobili prostredníctvom mikropyrotechniky, trhavinou danubit. Jedna nálož váži asi toľko, ako päť svadobných obrúčok. Do železobetónových stĺpov sme navŕtali diery a potom do nich umiestnili 288 náloží s milisekundovými rozbuškami. Kvôli čo najmenším otrasom prebehol odstrel postupne - v rýchlom poradí za sebou," povedal šéf špeciálnych činností Ján Fabrický. Demoláciu výbušninami zvolili z troch dôvodov - je rýchla, lacnejšia a bezpečnejšia ako búranie pomocou mechanizmov. ,,Túto prácu robím už 45 rokov a za ten čas sme nemali ani jeden smrteľný úraz," spresnil Fabrický. Druhú polovicu haly odpália v októbri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu