Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Náčelníci obrany 28 krajín NATO sa stretávajú v Tatrách

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VYSOKÉ TATRY - Vo Vysokých Tatrách sa dnes začalo stretnutie náčelníkov štábov armád 28 členských krajín NATO. Konferencia Predsedníctva Vojenského výboru NATO, ktorá potrvá do nedele, sa bude zaoberať najmä transformáciou aliancie či vojenskými operáciami. Podujatie sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení, miesto rokovania bolo napríklad odtajnené len pred niekoľkými dňami.

Predsedníctvo Vojenského výboru NATO je najvyšší vojenský orgán aliancie, v súčasnosti je jeho predsedom taliansky admirál Giampaolo di Paola. Na Slovensku sa rokovanie koná po prvý krát, organizuje ho Generálny štáb Ozbrojených síl a ministerstvo obrany. Na konferencii sa zúčastní 450 zahraničných zástupcov národných armád a najvyššieho vojenského velenia aliancie.
    
"Na programe rokovania vojenského výboru je okrem budúcej podoby aliancie a jej transformácie aj Nová strategická koncepcia NATO,"
povedal hovorca slovenskej armády Milan Vanga. Vysokí vojenskí predstavitelia budú tiež hovoriť o operáciách medzinárodného krízového manažmentu, najmä o však o operáciách ISAF v Afganistane a KFOR v Kosove. Rokovať sa bude napríklad o zvyšovaní účinnosti aliancie v prostredí s obmedzenými finančnými zdrojmi.
    
Organizátori chcú konferenciu vysokých vojenských predstaviteľov využiť na prezentáciu Slovenska. V pripravenom programe je preto napríklad sadenie stromov v Tatrách, kde les zničila veterná smršť, či návšteva Lomnického štítu a Skalnatého plesa, Spišského hradu a Levoče. V tomto historickom meste si hostia pozrú drevený oltár Majstra Pavla. Na záver sa vojenská špička presunie do Pienín a Červeného Kláštora.
    
Rokovanie sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení. Tie dokonca údajne presahujú úroveň bezpečnosti, ktoré sprevádzali návštevu britskej kráľovnej Alžbety II. vo Vysokých Tatrách pred takmer dvoma rokmi. "Je možné predpokladať zvýšený pohyb bezpečnostných zložiek v regióne," povedal Va

nga. Napriek intenzite by bezpečnostné opatrenia nemali podľa Vangu pocítiť bežní návštevníci Tatier.
    Zasadnutia Vojenského výboru NATO sa konajú raz ročne vždy v inej z členských krajín NATO. Ďalšie zasadnutie výboru na Slovensku sa tak uskutoční až o 28 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu