Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Belousovová: Radičová ako papierová lady, dehonestuje SR

Anna Belousovová
Anna Belousovová

BRATISLAVA - Slovensko by si malo brať príklad od českých politikov v súvislosti s dostavbou 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Myslí si to prvá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. Keď Rakúšania protestovali proti českej jadrovej elektrárni Temelín, Česi sa svorne správali ako politici suverénneho štátu.

"Ani naši politici by sa nemali správať ako politici banánového štátu a už vôbec nie premiérka, ktorá sa skutočne správa ako papierová lady. Preto by bolo lepšie, keby mlčala, lebo Slovensko medzinárodne dehonestuje a vytvára situáciu, že každý si môže na nás dupnúť," skonštatovala.

Reagovala tak na informáciu, že premiérka sa na stretnutí s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom ospravedlnila za údajné jednostranné májové rozhodnutie slovenskej vlády dostavať 3. a 4. blok jadrovej elektrárne Mochovce. "Pobúrilo ma však, že všetky opatrenia týkajúce sa dostavby elektrárne budú nasledovať až po dohode na pôde spoločnej zmiešanej komisie. Nie je pravdou, že rakúska strana nebola priebežne informovaná. Bola a dokonca brzdila rozhodnutie o výstavbe elektrárne. Navyše podliezavý a Slovensko dehonestujúci štýl vyjadrenia premiérky nie je na mieste," uviedla.

Radičová si podľa nej musí uvedomiť, že vo Viedni už nesedí cisár-pán, ktorý rozhoduje o tom, čo Slovensko môže a čo nie. Radičovej odkázala, že je premiérkou suverénneho štátu presne ako je Rakúsko a jej rozhodnutia dehonestujú medzinárodné postavenie Slovenska. "Práve Rakúsko ako podmienku pre prijatie Slovenska do EÚ tvrdo požadovalo odstavenie jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Elektrárne, ktorá po rekonštrukcii mala garantovanú ďalšiu bezpečnú životnosť. Slovensko to stálo nemalé peniaze," uviedla. Ako pripomenula, v týchto dňoch Nemecko predĺžilo využívanie jadrových elektrární. "Rakúsko mlčí. Sme snáď neslobodný štát," dodala.

Slovenské elektrárne finišujú s uzatváraním zmlúv pre dostavbu tretieho a štvrtého bloku Mochoviec. Ako informoval projektový riaditeľ Igino Maria Chellini, dodávateľom už zadali takmer 90 % z celkovej sumy určenej na dostavbu, ktorá by si mala vyžiadať 2,8 mld. eur. Tretí blok by mali uviesť do prevádzky koncom roka 2012, štvrtý o osem mesiacov neskôr.

Vlastníkom akcií Slovenských elektrární sú FNM, ktorý kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá drží 66 % akcií.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu