Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vláda nedala súhlas na vznik súkromnej VŠ Unicentrum

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) dnes stopla vznik súkromnej vysokej školy Unicentrum - Medzinárodná vysoká škola. Kabinet neudelil štátny súhlas na zriadenie školy, hoci to ministerstvo chcelo umožniť. Vznik súkromnej vysokej školy odporučila vlani v októbri aj Akreditačná komisia, ktorá hodnotí kvalitu vysokých škôl.

Unicentrum - Medzinárodná vysoká škola plánovala v prípade vzniku poskytovať bakalárske a magisterské štúdium v oblasti cestovného ruchu, záujemcovia o štúdium si mali voliť z dennej alebo externej formy v programe kúpeľníctvo a hotelierstvo. Úrad vlády na svojej internetovej stránke pôvodne informoval, že návrh na udelenie štátneho súhlasu je schválený; neskôr informáciu spresnil a materiál označil za neschválený.

"Z diskusie na vláde vyplynulo, že väčšine členov nestačia tie kritériá, ktoré sa dnes používajú na udelenie štátneho súhlasu," povedal po rokovaní vlády minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Poznamenal, že dôvodom nesúhlasného stanoviska kabinetu bolo zameranie vysokej školy či to, že mala mať iba jednu fakultu. Časť odborníkov v minulosti opakovane kritizovala kvalitu súkromných inštitúcií pre slabý výskum a orientáciu na populárne štúdium ako je právo, manažment či sociálna práca.

Ministerstvo školstva sa chce podľa Jurzycu podrobnejšie venovať návrhom na udelenie štátneho súhlasu, ktoré odporučí Akreditačná komisia. "Pri súčasnom systéme akreditácie väčšina členov vlády nemá pocit, že každý návrh, ktorý prejde Akreditačnou komisiou, by mal byť aj schválený," tvrdil. Pre prípadných záujemcov o zriadenie vysokej školy vraj budú aj naďalej platiť terajšie kritériá komisie. "Kým sa tie zmenia, tak my si na ministerstve pripravíme svoje také minikritériá, na základe ktorých budeme hodnotiť ďalej," poznamenal. Ubezpečil, že ministerské kritériá nepôjdu nad rámec zákona. "Pokiaľ od nich budeme vyžadovať niečo, čo bude navyše dnešného systému, tak im to dáme včas vedieť," dodal.

Radičová potvrdila, že v budúcnosti sa systém akreditácie a hodnotenie kvality vysokých škôl zmení. "Rozširovanie nových a nových vysokých škôl nie je práve spôsob a cesta ako zefektívniť a skvalitniť naše vysoké školstvo, preto nové vysoké školy budeme posudzovať a schvaľovať až na základe nových akreditačných pravidiel," upozornila.

Vznik súkromnej vysokej školy naposledy odobrila vláda premiéra Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS), ktorá v júni 2006 vydala súhlas na zriadenie Vysokej školy bezpečnostného manažérstva v Košiciach a Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií. Predchádzajúci kabinet Roberta Fica (Smer-SD) nebol vzniku nových súkromných škôl príliš naklonený.

Na Slovensku v súčasnosti pôsobia dve desiatky verejných, tri štátne a desať súkromných vysokých škôl; štúdium poskytujú aj tri pobočky zahraničných vysokých škôl.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu