Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pochovali olaskú kráľovnú!

S Rozáliou Stojkovou sa prišli rozlúčiť príbuzní zo Slovenska aj Čiech.
S Rozáliou Stojkovou sa prišli rozlúčiť príbuzní zo Slovenska aj Čiech.

SENEC - Tak na tento pohreb v Senci dlho nezabudnú! Plačúci Rómovia, clivé cigánske melódie, rakva vyložená červeným plátnom, desiatky smútočných hostí. Taká bola sobotňajšia posledná rozlúčka s olaskou kráľovnou Rozáliou Stojkovou (†56), manželkou významného olaského vajdu Pavla Stojku zo Senca.

"Bola to naša kráľovná," povedala nevesta zosnulej. Na pohrebe sa zišli všetci príbuzní, nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech, nech bývajú kdekoľvek, taká je olaská tradícia. Zomrelá na znak úcty dostala do truhly najlepšie šaty a obľúbené veci. Smútoční hostia ju pri poslednej rozlúčke prosili o odpustenie, ak jej niekedy ublížili.

"Všetci si ju veľmi vážili, žili sme spolu sťastne desiatky rokov," povedal so smútkom v hlase vdovec P. Stojka. Sobotňajšiemu pohrebu predchádzal trojdňový smútok rodiny Stojkovcov. Rozália zomrela vo štvrtok nadránom na srdcovú slabosť. Keď prišla po ňu záchranka, jej najbližší cestovali s ňou do ružinovskej nemocnice. Keď zistili, že je mŕtva, začali sa s ňou lúčiť priamo v zdravotníckom zariadení. Boli hluční a incident prišli riešiť policajti so psami. "Na centrálnom príjme napádali personál nemocnice a neskôr aj mužov zákona," povedala policajná hovorkyňa Silvia Miháliková. Podľa nej jeden z policajtov utrpel ľahké zranenia. Zranený je tiež jeden z útočníkov, ktorému sa pes zahryzol do stehna. "Mohli nás nechať s nebožkou sa rozlúčiť, boli by sme pokojne odišli," dodáva Stojka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu