Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zarábajú v Anglicku a doma dostávajú nemocenskú

"O zneužívaní dávok nevieme a aj keby sme vedeli, tak nepovieme", hovoria obyvatelia Pavloviec na Uhom.

PAVLOVCE NAD UHOM - Mimoriadne vynaliezaví sú mnohí nezamestnaní na východe Slovenska. Podľa starostu Pavloviec nad Uhom (okr. Michalovce) Jozefa Kočana prišli na to, ako beztrestne zneužívať náš sociálny systém.

Za prácou vycestujú do zahraničia, tam zarábajú, poberajú i dávky na deti a na Slovensku si nechajú vyplatiť nielen svoju sociálnu dávku, ale aj 1 500 korún navyše. Prídavky na deti si u nás nechajú vyplatiť spätne.

To všetko im umožní získanie jedinej pečiatky lekára. "Pred svojím odchodom za prácou do zahraničia sa nechajú vypísať na péenku lekárom. Tak obídu povinnosť nezamestnaných pravidelne sa hlásiť na úrade práce. Keď sú na PN viac ako 30 dní, zo zákona dostanú nielen svoju sociálnu dávku, ale aj 1 500 Sk nemocenského. Po návrate zo zárobkov si nechajú peniaze spätne vyplatiť," tvrdí Jozef Kočan. Sociálna poisťovna s týmto problémom nemá nič spoločné a úrad práce hľadá riešenie. Podľa starostu nik nemocných nezamestnaných nekontroluje, či skutočne ležia doma v posteli.

O spomínanom počínaní nezamestnaných nechcú Pavlovčania hovoriť. "Nevieme o nikom, kto by to robil. A keby sme i vedeli, tak nepovieme," tvrdil nezamestnaný Pavlovčan. Za necelý rok odišlo z dediny za prácou do Anglicka už takmer 1 500 ľudí. "Plat dostávajú každý týždeň. Aj 250 libier. Je im tam dobre. Domov prídu na dovolenku a idú naspäť. Tu u nás sa totiž nedá nájsť práca," dodáva Pavlovčan Ján Gombár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu