Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Voda napáchala škody za 200 miliónov

PREŠOVSKÝ KRAJ - Celkové škody a náklady na odstránenie následkov, ktoré si vyžiadali tohtoročné povodne na východe Slovenska, sa šplhajú do závratných výšok. Ešte sa ani neskončil júl, a táto suma sa v Prešovskom kraji približuje už k 200 miliónom korún!

Povodne postihli Prešovský kraj prakticky každý mesiac po tom, ako sa na jar roztopil sneh. "Voda sa rozliala v marci, apríli, máji, júni aj júli," povedala Božena Jacko-Lysáková z Krajského úradu životného prostredia v Prešove. Rozsahom zatiaľ najväčšie boli júnové povodne v Sabinovskom okrese. "Obce a ich obyvateľov voda pripravila o majetok za 91 miliónov a na záchranné práce putovalo ďalších 33 miliónov," informovala Jacko-Lysáková.

V predchádzajúcich mesiacoch, teda marci, apríli a máji obyvatelia Prešovského kraja prišli o 36 miliónov. Len do júna teda vyčíslili náklady spolu na 160 miliónov. K nim sa však pridružia aj minulotýždňové povodne vo Vranovskom okrese. "V tomto prípade ešte nie sú známe presné čísla, predpokladám, že sa ich dozvieme v závere augusta," myslí si pracovníčka krajského úradu. Už teraz sa však odhaduje, že to bude minimálne ďalších dvadsať miliónov. V najchudobnejšom slovenskom regióne tak už doteraz vyšli povodne na 200 miliónov. A to sa nedá vylúčiť, že v nasledujúcich mesiacoch sa objavia ďalšie povodne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu