Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Fico chce mimoriadnu schôdzu na odvolanie Sulíka

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najsilnejšia opozičná strana Smer-SD sa v tomto volebnom období ako prvého pokúsi odvolať šéfa parlamentu Richarda Sulíka (SaS). Jedným z dôvodov na odchod Sulíka z funkcie je jeho postoj k referendu, ktoré iniciovali zástupcovia SaS, povedal novinárom predseda Smeru-SD a expremiér Robert Fico.

Sulík jeho výčitky odmietol. Samotný Smer-SD však nemá na odvolanie predsedu Národnej rady dostatok hlasov, a to ani v prípade, že by sa k nemu pridali zástupcovia ďalšej opozičnej strany SNS.

Fico šéfovi parlamentu vytkol, že SaS nenominovala žiadneho zástupcu do ústrednej komisie, ktorá bude dohliadať na septembrové referendum. SaS pritom vyzbierala medzi ľuďmi viac ako 350.000 podpisov, aby plebiscit o zrušení koncesionárskych poplatkov či zúžení imunity poslancov prezident vypísal.

Bývalý premiér taktiež naznačil, že Sulík vraj chce ovplyvniť výsledky referenda. Odvolal sa na výrok šéfa Národnej rady, že dôležitejší než účasť v ústrednej referendovej komisii sú zástupcovia v okrskových komisiách. Tí podľa Sulíka "vedia to sčítanie ovplyvniť".

"Podáme návrh na odvolanie pána Sulíka z funkcie," vyhlásil Fico. O návrhu by sa podľa neho mohlo hlasovať aj v období plánovanej schôdze začiatkom budúceho mesiaca. Referendum sa má uskutočniť v druhej polovici septembra. Expremiér Sulíkovi vyčítal aj ďalšie údajné prešľapy, napríklad prehrešky proti protokolu. Šéf parlamentu už skôr čelil kritike, že prišiel nevhodne oblečený na stretnutie s veľvyslancami.

Sulík, ktorý do funkcie šéfa parlamentu nastúpil v júli, pred novinármi priznal, že SaS svojho zástupcu do ústrednej komisie navrhnúť nestihla. "Prepásli sme termín," poznamenal. Na Ficove vyjadrenia sa snažil reagovať žartovaním, vraj najsilnejšia politická strana svojou iniciatívou nepriamo pomáha zviditeľneniu plebiscitu.

Na odvolanie predsedu snemovne je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov; tí o Sulíkovi rozhodnú v tajnom hlasovaní. Smer-SD disponuje v 150-člennej snemovni hlasmi 62 zákonodarcov, SNS zastupuje deväť poslancov.

Médiá pred časom špekulovali, že prvým zástupcom stredopravej koalície navrhnutým na odvolanie bude iný nominant SaS - minister obrany Ľubomír Galko. Smer-SD ho ostro kritizoval za to, že údajne v rozpore so zákonom vymenoval do funkcie šéfa vojenskej rozviedky Milana Hudeca. Galko obvinenia odmietal a vytkol Smeru-SD, že je zodpovedný za armádne tendre z predchádzajúceho volebného obdobia, ktoré boli údajne pre štát nevýhodné.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu