Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Michalovciach postavili ďalší múr proti obyvateľom osady

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Na východnom Slovensku pribudol ďalší kontroverzný múr, ktorý má oddeliť neprispôsobivých obyvateľov z osád od ostatných obyvateľov.

Stenu na vlastné náklady postavili obyvatelia panelového domu v Michalovciach. Má prinútiť obyvateľov osady Angi mlyn, aby dom obchádzali, napísal dnes denník Korzár. Podobné múry už skôr postavili tiež v Michalovciach, ale aj v Sečovciach či Ostrovanoch.

Najnovší múr, ktorí dali postaviť obyvatelia obytného domu na Leningradskej ulici, je vysoký dva metre a je dlhý 25 metrov. Má zabrániť zväčša rómskym obyvateľom neďalekej osady, aby si cestu do mesta skracovali cez sídlisko Východ. Obyvatelia chcú tiež podľa regionálneho denníka zabrániť znečisťovaniu okolia domu. V osade Angi mlyn žije asi 1800 ľudí.

Betónová stena nadväzuje na predchádzajúce múry, ktoré v lokalite dalo už skôr postaviť mesto. Spolu tak vznikla približne pol kilometra dlhá hrádza, poznamenal Korzár.

Kým časť obyvateľov sídliska výstavbu múru privítala, Rómovia podľa denníka stavbu kritizujú. Stena ich totiž núti k dlhšej obchádzke pri cestách za nákupmi či k lekárom.

Podobných múrov, ktoré majú zabrániť príchodu obyvateľov z osád, stojí na východnom Slovensku viacero. Stenu proti obyvateľom osady dala napríklad vlani postaviť samospráva obec Ostrovany pri Sabinove. Vysokým betónovým plotom tiež obohnali základnú školu, ktorá stojí v osade pri Sečovciach.

Výstavbu múrov kritizovali viaceré rómske organizácie. Steny napríklad označili za prejav segregácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu