Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Psičkári pozor: Na Železnej studienke je besnota!

BRATISLAVA - V lesoch nad Bratislavou zúri besnota! Veterinári na to prišli náhodou - keď poľovník zastrelil v okolí Železnej studienky líšku. Ako vysvitlo z laboratórnych skúšok, zviera trpelo aj pre človeka smrteľnou chorobou - besnotou!

"Poľovník zastrelil líšku 14. júla kvôli kontrole účinnosti nedávneho očkovania. Výsledok vyšetrenia bol prekvapujúci. Zviera bolo pozitívne na besnotu," povedal veterinár Radoslav Krištofič. Keby nakazená líška uhryzla človeka, hrozila by mu aj smrť. "Pokiaľ by sa včas nedostavil k lekárovi, tak určite," spresnil veterinár.

Miestny úrad Nové Mesto musí v ohnisku nákazy označiť prístupové cesty do lesa, na polia, do lesoparku a záhradkárske osady výstražnými tabuľami Pozor, besnota! Nariadené je aj ochranné očkovanie domácich zvierat starších ako tri mesiace, ktoré doteraz neboli očkované. "Majitelia domácich zvierat sú povinní hlásiť veterinárovi, veterinárnej správe alebo nášmu úradu všetky podozrivé či náhle zmeny v ich správaní. Ide najmä o nepokoj, zúrivosť, chraptivý brechot a požieranie nestráviteľných predmetov. U voľne žijúcich zvierat je to strata plachosti," povedala novomestská hovorkyňa Valéria Reháčková.

Uhynuté alebo túlavé zvieratá treba nahlásiť Slobode zvierat na telefónnom čísle 16 187. "Z ohniska besnoty zabezpečíme ich zber alebo odchyt. Živé zvieratá budú u nás v 28-dňovej karanténe," hovorí Edka Gardonová zo Slobody zvierat. V ohnisku besnoty je zakázaný voľný pohyb domácich zvierat. Opatrenia platia do odvolania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu