Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rezorty majú škrtať mzdy, skresať však chcú aj investície

MF SR
MF SR

BRATISLAVA - Ministerstvá a štátne úrady by mali v roku 2011 šetriť najmä na mzdách a bežných výdavkoch. Vyhlásil to dnes minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Viaceré úrady však ohlásili, že škrtať budú aj investície, napríklad na rekonštrukcie budov. Ministerstvo financií navrhlo skresať výdavky štátu v budúcom roku o 8,9 percenta na 14,83 miliardy eur. Niektoré úrady sa proti výrazným škrtom ohradili.

"Predpokladám, že žiaden rezort nebude spokojný s tým, koľko má šetriť," povedal Mikloš. Pokles výdavkov by sa podľa ministra nemal odraziť v čerpaní peňazí z eurofondov, ktoré sú spolufinancované zo štátneho rozpočtu. "My sme v dvoch položkách znížili objem prostriedkov, a to sú bežné výdavky a mzdové výdavky. Samozrejme, mali by byť tie úspory urobené tak, aby to neohrozilo ani neznížilo mieru čerpania eurofondov, naopak, my ju potrebujeme zvýšiť," dodal.
    
Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) plánuje najväčšie úspory v oblasti kapitálových výdavkov, z ktorých sa financujú napríklad rekonštrukcie a havarijné situácie škôl či športových hál. Zároveň vylúčil znižovanie platov učiteľov či krátenie príspevkov na žiaka, prostredníctvom ktorých sú financované základné a stredné školy.
    
Úspory by podľa neho mohlo priniesť aj verejné obstarávanie elektronickou aukciou. Jurzycov úrad mal tento rok k dispozícii zhruba 2,3 miliardy eur, na budúci rok by mal prísť o viac ako desatinu tejto sumy.
    
Pre šetrenie by mala byť zastavená napríklad aj rekonštrukcia Slovenskej filharmónie a odložená rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie, ktoré sa ťahajú dlhé roky a sú z časti v havarijnom stave. Minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) dnes povedal, že na ne nebudú stačiť limity nastavené ministerstvom financií. Rezort kultúry pritom paradoxne môže počítať s nárastom zdrojov asi o tretinu na 229,19 milióna eur.
    
O návrhu budúcoročných výdavkov chce s Miklošom rokovať aj ministerstvo dopravy, ktoré by malo prísť o dve pätiny tohtoročného rozpočtu. "Je to prvý návrh a teraz treba brať ohľad, čo v skutočnosti sa dá ušetriť a čo sa nedá," reagoval štátny tajomník ministerstva Ivan Švejna (Most-Híd). Neobáva sa však, že ministerstvu budú chýbať peniaze na výstavbu diaľnic a ciest.
   
Okrem úspor na strane štátu chce vláda peniaze na zlepšenie kondície verejných financií získať aj z väčšieho výberu daní a odvodov. Ministerstvá práce a financií už ohlásili plán zrušenia viacerých výnimiek a zvýhodnenia zo zdaňovania. Tie vyvolali odmietavé reakcie napríklad u živnostníkov a dvojice vládnych strán. KDH aj SMK boli proti tomu, aby opatrenia postihli zamestnancov ako aj remeselníkov a podnikateľov.
    
Radičová dnes oznámila, že o zmenách v odvodoch a daniach bude budúci utorok rokovať koaličná rada. Diskutovať majú tiež o úprave odvodov v prípade pracovných dohôd, paušálnych náhradách, platení odvodov pri vyplácaní podielov zo zisku či odvodov z dividend.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu