Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

PAS: Najväčšou prekážkou za vlády Fica sa stala korupcia

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Najväčšou prekážkou pre podnikanie na Slovensku sa počas pôsobenia predchádzajúcej vlády Roberta Fica (Smer-SD) stala vraj korupcia. Vyplýva to zo štúdie Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS). Tá patrila už dlhšie medzi kritikov predošlého kabinetu. Fico v minulosti pripúšťal, že kritika korupcie v krajine je opodstatnená, tento problém však podľa neho trápil Slovensko už pred nástupom koalície na čele so Smerom-SD v roku 2006.

Podozreniam z uprednostňovania firiem blízkych strane čelila napríklad SNS Jána Slotu. Konzorcium so zastúpením spoločností údajne spriaznených s predsedom národniarov získalo napríklad lukratívnu zákazku na dodávky služieb potrebných pre čerpanie eurofondov. Súťaž na výber dodávateľa bola údajne zverejnená na ťažko prístupnej nástenke niekdajšieho ministerstva výstavby vedeného nominantom SNS - neskôr získalo konanie názov "nástenkový tender".

"Korupciu ako rozhodujúci problém označilo až 52 percent respondentov," zhrnul vo vyjadrení k štúdii výkonný riaditeľ PAS Róbert Kičina. V porovnaní s rokom 2006, keď PAS posudzovala úroveň podnikateľského prostredia po pôsobení vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS), sa korupcia posunula zo štvrtého na prvé miesto zoznamu údajne najvážnejších problémov podnikania. Za prekážky naďalej považujú firmy aj vymožiteľnosť práva, časté zmeny zákonov, ich nejednoznačnosť a odvodové zaťaženie.

PAS už začiatkom tohto mesiaca zverejnila správu, podľa ktorej boli v druhom štvrťroku tohto roka podmienky na podnikanie najhoršie od začiatku ich sledovania v roku 2001.

Niekdajší minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) však hodnotenie aliancie označil v minulosti za neobjektívne, naznačil, že PAS má blízko k politickému rivalovi Smeru-SD - strane SDKÚ-DS. Podnikateľské prostredie sa podľa Jahnátka naopak v predchádzajúcich rokoch zlepšovalo.

Podnikateľská aliancia Slovenska združuje podniky, ktoré dosahujú ročné tržby 16,93 miliardy eur a zamestnávajú približne 64.000 pracovníkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu