Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SLSP a VÚB vlastní díleri údajne pripravili o státisíce

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Dve najväčšie slovenské banky Slovenská sporiteľňa (SLSP) a VÚB pravdepodobne prišli pri obchodoch s dlhopismi o státisíce eur. O peniaze ich údajne pripravili vlastní díleri, ktorí pri transakciách využívali sprostredkovateľov.

Tí si pri obchodoch časť kúpnej ceny ponechali. Informoval o tom internetový portál eTrend.sk. Do transakcií vraj bola zapojená aj česká pobočka jednej zo svetových bánk.

Díleri bánk vzájomne obchodovali so štátnymi dlhopismi, ktoré neboli na bratislavskej burze veľmi likvidné. Rozdiel medzi oficiálnou nákupnou a predajnou cenou tak bol podľa portálu vysoký. Obchodníci, ktorí poznali stratégiu svojich zamestnávateľov, však dokázali urobiť obchody podľa limitu banky. Cenné papiere predali alebo kúpili za schválenú cenu, údajne však pri tom využili sprostredkovateľov, u ktorých sa rozdiel v cene obchodu rozložil. Najväčšia časť rozdielu pritom mala zostať na účte, z ktorého mohli profitovať samotní obchodníci.

Podozrivé transakcie odhalila ako prvá SLSP, následne sa začalo vyšetrovanie aj v ďalších peňažných domoch. Potom ich objavili aj vo VÚB. Nekorektné obchody sa vraj uskutočnili na prelome rokov 2009 a 2010; podľa VÚB ide o dva obchody, SLSP pripustila "zopár obchodov". Ďalšie podozrivé operácie počas posledných dvoch rokov banky údajne nenašli.

Sprostredkovatelia obchodov si podľa samotných bánk ponechali viac ako milión eur, eTrend.sk však tvrdí, že to mohlo byť vyše 13 miliónov eur. SLSP, VÚB ale aj Národná banka Slovenska (NBS) už podali trestné oznámenie pre podozrenie z nekorektných obchodov. Prípad sa stále vyšetruje, NBS sa k nemu nechcela vyjadriť.

"Národná banka Slovenska nebude v súčasnosti k uvedenej téme poskytovať žiadne informácie. Vyšetrovanie aktivít, pri ktorých existuje podozrenie z činnosti trestnoprávnej povahy, je v kompetencii orgánov činných v trestnom konaní," citoval portál hovorkyňu banky Petru Pauerovú.

Podozriví díleri, dvaja v sporiteľni a dvaja vo VÚB, už z bánk odišli na vlastnú žiadosť. Obe banky tvrdili, že opakovaniu podobného prípadu chcú zabrániť sprísnením vnútornej kontroly, podrobnosti však neuviedli.

Prípad vyšetruje nielen slovenská polícia, ale aj Česká národná banka (ČNB). V Česku sa totiž podľa zdrojov internetového portálu mal nachádzať ďalší kľúčový článok reťazca, cez ktorý sa podozrivé transakcie realizovali. Časť obchodov údajne smerovala cez českú pobočku jednej z veľkých svetových bánk. ČNB sa k prípadu nevyjadrila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu