Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

O slovenské občianstvo po sprísnení zákona zatiaľ nikto neprišiel

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Slovenské občianstvo približne mesiac od platnosti prísnejších pravidiel na jeho priznávanie zatiaľ nikto nestratil. Informovala o tom Alena Koišová z komunikačného odboru ministerstva vnútra. Ľudia až na niektoré výnimky prídu v súčasnosti o práva slovenského občana automaticky, ak získajú občianstvo iného štátu.

Zmenu presadila predchádzajúca vláda na čele so Smerom-SD. Novelou zákona o štátnom občianstve reagovala na iniciatívu Budapešti. Tá zjednodušila pravidlá na získavanie maďarského občianstva, stačí aby žiadateľ preukázal, že má maďarských predkov, hovorí po maďarsky a môže žiť aj mimo maďarského územia. Úprava sa začne uplatňovať od januára budúceho roka.

Na Slovensku žije asi polmiliónová maďarská menšina. Bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD) tvrdil, že zákon prijatý v Maďarsku je hrozbou pre Bratislavu. Mohol by vraj viesť k odcudzovaniu obyvateľov maďarskej národnosti a krátko pred júnovými parlamentnými voľbami parlament rozhodol, že dobrovoľní žiadatelia o iné štátne občianstvo stratia slovenské. Norma nadobudla účinnosť 17. júla.

"Zatiaľ nemáme hlásené žiadne prípady straty občianstva," povedala Koišová. Ľudia by pritom mali úradom sami nahlasovať, že požiadali o občianstvo inej krajiny. Ak tak neurobia, hrozím im pokuta 3319 eur.

V súčasnosti najvplyvnejší člen vládnej koalície SDKÚ-DS automatické odoberanie občianstva za žiadosť o iné odmietal. V minulosti predstavitelia strany tvrdili, že lepšie by bolo maďarský zákon na územní Slovenska neuznávať a v prípade potreby sa pokúsiť uspieť v medzinárodnom súdnom spore s Budapešťou. Po vytvorení nového vládneho kabinetu zatiaľ ešte jeho zástupcovia nezverejnili podrobnejšie informácie, ako by chceli zmeniť normu z obdobia ich predchodcov.

O slovenské občianstvo neprídu ľudia, ktorí získajú práva občana iného štátu napríklad sobášom v zahraničí či ak sa občanom Írska alebo Spojených štátov stane dieťa slovenských rodičov narodené v cudzine.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu