Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Grécku by mali pomôcť aj veriteľské banky, tvrdí Radičová

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) v dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy obhajovala rozhodnutie parlamentu, ktorý odmietol pôžičku zadlženému Grécku.

Na pomoci Aténam by sa podľa nej mali podieľať aj veriteľské banky, ktoré Grékom v minulosti požičiavali. Slovensko sa rozhodlo neposkytnúť finančnú pomoc ako jediná z krajín eurozóny, vyslúžilo si za to kritiku zo zahraničia.

Radičová si myslí, že na podpore Aténam by sa mali podieľať aj veriteľské banky. "Som otvorená a náklonná podporiť riešenia, ktoré nebudú len na úkor občanov, a teda budú znamenať vážne zásahy do splátkových kalendárov voči bankám, do úrokových sadzieb týchto bánk," vyhlásila predsedníčka vlády. Finančná pomoc Aténam totiž podľa nej nie je podporou obyvateľov tejto krajiny, ale bánk, ktoré požičiavali tamojšej vláde.

Už v minulosti zaznievala kritika, že banky by mali niesť zodpovednosť za to, že požičiavali štátu, o ktorom bolo možné predpokladať, že dlh nedokáže splácať. Obhajcovia medzinárodnej pôžičky Aténam zase namietali, že po prípadnom krachu Grécka by sa následné finančné problémy bánk preniesli aj do zvyšku Európy, čo by mohlo zastaviť doposiaľ stále krehké oživovanie ekonomiky. Grécko by malo v rámci medzinárodného balíka finančnej pomoci získať počas troch rokov celkovo 110 miliárd eur, z toho na Slovensko malo pripadnúť vyše 800 miliónov eur. Bratislava sa ešte za bývalej vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pridala k rámcovej zmluve medzi krajinami eura a Aténami, nový parlament s prevahou hlasov stredopravých strán však pôžičku odmietol.

Úver v parlamente nepodporil napokon ani Ficov Smer-SD, jeho poslanci sa hlasovaniu vyhli. Fico tvrdil, že chceli počkať na septembrovú správu Európskej komisie, ktorá má vyhodnotiť, či Atény prijali dostatočne razantné opatrenia na spomalenie zadlžovania.

Radičová však namietala, že správa o tom, ako Grécko plní svoje záväzky, už existuje. "Netreba čakať na september. V tej správe sú popísané všetky reformy (...) a sú kruté," doplnila premiérka. Vládny kabinet štátu z juhu Európy presadzuje napríklad nepopulárne opatrenia v dôchodkovom systéme a čelil rozsiahlym demonštráciám a štrajkom. Napríklad Brusel už ocenil, ako grécka vláda postupuje pri presadzovaní krokov, ktoré majú znížiť neúnosne vysoké verejné výdavky. Odmietavý postoj Slovenska k pôžičke Grécku vyvolal viaceré negatívne reakcie v zahraničí, oficiálne však únia krajine zatiaľ výčitky neadresovala. "Myslím si, že si Slovensko veľmi nepomohlo medzinárodne. Možno teraz to pocítime, keď budeme pýtať peniaze cez fond solidarity pokiaľ ide o povodne," poznamenal Fico. Premiérka oponovala, že Slovensko si dlhodobo plní svoje finančné záväzky voči EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu