Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zdeněk (16) z cirkusu Aleš takmer neprežil zovretie škrtiča:

"Cítil som, ako mi praskajú kosti."

RUŽOMBEROK - Had-škrtič ho pred pár dňami takmer udusil, no on si ho opäť pokojne omotá okolo krku. Člen českého národného cirkusu Aleš, Zdeněk Lánik (16) o hroznom zážitku, pri ktorom takmer zomrel, hovorí: "Hoci sa to mohlo skončiť tragédiou, na mojom vzťahu k hadom sa nič nezmenilo."

"Musím sa priznať, že v ten podvečer ma boli navštíviť kamarátky a ja som sa chcel pred nimi vytiahnuť. Bola to chyba, ktorá ma skoro stála život," spomína Zdeněk.

"Otec a ostatní išli do mesta a prízvukovali mi, že hady nemám ešte kŕmiť. Pre jedného človeka je to totiž nebezpečné. Nedal som si však povedať. Dvom hadom som dal potravu a zavrel ich. Toho tretieho, albína pytóna tigrovaného, som si nevšímal. Cítil som, ako po mne lezie, ale nevenoval som tomu pozornosť. Keď som si uvedomil, čo sa deje, bolo už neskoro..." Had sa okolo mladého chlapca omotal a začal ho dusiť.

"Chytil som ho za hlavu, ktorú mal pri mojich kolenách. On ma však silnejšie zovrel a pritlačil ma s rukou pri kolenách k zemi. Cítil som, ako sa mi pomaly zastavuje krv, praskajú kosti a strácam vedomie," hovorí Zdeněk. Vtedy sa začal doslova boj o život. Vystrašené kamarátky vybehli von a začali volať o pomoc. "Brata sme našli skrúteného na zemi a had ho stále sťahoval. Dostať ho z jeho objatia dalo prácu až trom chlapom, veď had je samý sval. Prišli sme v poslednej chvíli. Tu rozhodovali iba sekundy," spomína Karel Láni (17).

Podľa slov obidvoch bratov má 4-metrový samec pytóna obrovského svoje "muchy" a pri svojej váhe vyše 60 kg je nevyspytateľný. Obaja vyrastajú odmalička s hadmi a naučili sa s nimi žiť. "Na incident mi zostala iba jediná spomienka, ale tá prebolí. Mám pomliaždené rebrá, ale doktor, ktorý ma vyšetroval, povedal, že nič vážne to nie je," dodal Zdeněk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu