Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Počas amnestie sa vyzbieralo 4414 zbraní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Polícia počas druhého kola zbraňovej amnestie vyzbierala 4414 zbraní, čo je o 46 viac, než pôvodne informovalo v úvode júna ministerstvo vnútra. Rozdiel v údajoch vznikol podľa polície preto, lebo všetky zbrane ešte neboli v centrále v Bratislave.

Dnes o tom informovala Denisa Baloghová z policajného prezídia, podľa ktorej by sa údaje už meniť nemali. "Nejaký čas trvalo, kým sa dostali všetky zbrane do centrály, z tohto dôvodu vznikol rozdiel v číslach," uviedla Baloghová. Počet kusov odovzdaného streliva podľa nej zostal nezmenený, 45.684 kusov. Nelegálne zbrane ako aj strelivo mohli ľudia beztrestne odovzdávať od novembra do konca mája.

Počas predchádzajúcej zbraňovej amnestie trvajúcej 12 mesiacov v rokoch 2005 a 2006 sa do rúk polície dostalo 3490 zbraní. Prvé kolo amnestie sa na strelivo nevzťahovalo. Všetky odovzdané zbrane musia prejsť policajnou expertízou, ktorá má vylúčiť, či so zbraňou nebol spáchaný žiadny trestný čin. Polícia zatiaľ preverila asi 60 percent zbraní.

Zatiaľ však vraj nebolo zistené, že by niektorá z odovzdaných zbraní bola použitá pri trestnom čine. Dokedy budú experti zbrane preverovať, Baloghová nespresnila. Medzi odovzdanými zbraňami podľa skorších informácii prevládali krátke a dlhé guľové zbrane. Zbrane môžu ich majitelia dostať späť, ak požiadali o ich dodatočné zaevidovania, nechajú si ich prerobiť alebo ich prevedú na človeka so zbrojným preukazom. V prospech štátu pri prvom kole prepadlo 290 zbraní, čo je zhruba osem percent z celkovej odovzdanej výzbroje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu