Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Riziko, že dieťa vyskúša drogu, sa počas prázdnin zvyšuje

BRATISLAVA - Riziko, že deti a mladí ľudia po prvýkrát vyskúšajú nejakú návykovú látku, sa počas letných mesiacov v čase prázdnin zvyšuje až o 40 percent. Na tlačovej besede to uviedla Danica Klempová z Centra pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ).

Dôvodom je podľa nej to, že deti majú omnoho viac času a rodičia ich či už pre pracovnú zaneprázdnenosť alebo iné dôvody častokrát ponechajú bez dozoru rodičov. Prieskumy ukazujú, že u tínedžerov, ktorí sa často nudia, je až o 50 percent väčšia pravdepodobnosť, že začnú fajčiť, piť alkohol, alebo užívať nelegálne drogy. Až štyrikrát sa zvyšuje riziko v prípade detí a mladých, ktorých rodičia pravidelne nekontrolujú alebo sa dostatočne nezaujímajú, čo ich ratolesť vo voľnom čase robí.

Podľa Klempovej existuje viacero faktorov, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť, že dieťa prepadne drogám alebo iným návykovým látkam. V prvom rade je to chaotické domáce prostredie, ak napríklad rodičia užívajú alkohol, drogy alebo trpia nejakou duševnou chorobou. Riziko stúpa, aj keď rodič nezvládne svoju rodičovskú úlohu alebo medzi ním a dieťaťom neexistuje silné puto. Rodičia, ktorí priložia ruku k dielu, však môžu podľa Klempovej výrazne prispieť k zníženiu rizika vzniku závislosti u dieťaťa.

Predovšetkým je potrebné, aby sa o svoje dieťa zaujímali a pravidelne dozerali na to, s kým sa stýka a čo robí. Klempová však upozorňuje, že neprimeraná kontrola a dozor môžu viesť k opačnému efektu. Rodič by mal preto s ohľadom na vek dieťaťa prenechať časť zodpovednosti aj naň. Dobré je, ak sú v domácnosti presné a jasné pravidlá správania sa. Asi najdôležitejšie je, ak sám rodič ide dieťaťu príkladom a nefajčí, nepije a neužíva drogy.

"Rodina by mala uznávať konvenčné normy o užívaní drog, teda ho jasne neschvaľovať," zdôraznila Klempová. Za dôležité považuje, aby sa dieťa o rizikách drog dozvedelo doma, od rodičov. Prieskumy totiž potvrdzujú, že títo mladí ľudia majú až o 50 percent nižšiu pravdepodobnosť drogy vyskúšať než ich rovesníci, ktorí informácie od rodičov nemajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu