Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slovensko aj napriek rozhodnutiu ICJ neuzná nezávislosť Kosova

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko ani po dnešnom rozhodnutí Medzinárodného súdneho dvora OSN (ICJ) v Haagu neuzná nezávislosť Kosova. Informoval o tom hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano. Súd rozhodol, že jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova na Srbsku vo februári 2008 neporušilo medzinárodné právo. Verdikt súdu nie je právne záväzný.

"Slovenská republika vychádza z toho, že princíp územnej celistvosti štátu je základným princípom medzinárodného práva, na základe ktorého je medzinárodné spoločenstvo budované a na základe ktorého funguje," uviedol Stano. Slovenský parlament už pred tromi rokmi v marci schválil vyhlásenie, v ktorom odmietol neobmedzenú nezávislosť pre Kosovo.
    
Bratislava svoju pozíciu nezmenila ani potom, čo došlo k výmene vlády po tohtoročných júnových voľbách. Slovensko je tak jedným z mála štátov Európskej únie (EÚ), ktoré naďalej odmietajú uznať Kosovo ako samostatný štát.
    
Rozsudok medzinárodného súdu môže podľa agentúry Reuters mať dôsledky aj pre ďalšie separatistické hnutia po celom svete. Doposiaľ Kosovo uznalo 69 zo 192 členských štátov OSN, vrátane USA a väčšiny členských krajín EÚ. Susedné Česko uznalo Kosovo v máji 2008. S verdiktom sa nechce zmieriť Srbsko. "Nikdy neuznáme kosovskú nezávislosť," vyhlásil podľa DPA srbský minister zahraničia Vuk Jeremić.
    
V Kosove v súčasnosti žijú asi dva milióny Albáncov a zhruba 120.000 Srbov, tí obývajú najmä severnú časť krajiny. Dlhoročný odpor kosovských Albáncov proti belehradskému režimu vyústil v rokoch 1998 až 1999 v krvavé strety s vládnymi silami. Boje ukončili až nálety Severoatlantickej aliancie na Srbsko a následná medzinárodná správa Kosova.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu