Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na cestách sa z horúčav topí asfalt a tvoria sa koľaje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Extrémne horúčavy v týchto dňoch poškodili na Slovensku viacero ciest. Na vozovkách sa napríklad vytvorili vyjazdené koľaje či iné deformácie.

Poruchy, ktoré by obmedzili dopravu, však zatiaľ nevznikli. Bez obmedzení je tiež železničná doprava. Horúce počasie spôsobilo problémy na cestách napríklad aj v Česku, na niektorých úsekoch sa objavili praskliny.
    
"Rozlieva sa nám asfalt a tvoria sa koľaje po ťažkých nákladných autách, ale dopravu sme zatiaľ nikde nemuseli obmedzovať," uviedol riaditeľ správy ciest Prešovského kraja Vladimír Kozák. Správa komunikácie pravidelne kontroluje, poznamenal.
    
Horúčavy zhoršili kvalitu ciest aj v Žilinskom kraji, problémom sú práve vyjazdené koľaje. "Starosti máme hlavne s niektorými cestami druhých tried, ktoré sú preťažené kamiónmi," povedal Milan Puchoň, šéf Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja. Medzi najviac poškodené patria napríklad cesty v okolí Čadce, Makova, Terchovej či Zázrivej.
    
Na rýchlejšie ničenie diaľnic a rýchlostných ciest v horúcom počasí upozornila Národná diaľničná spoločnosť. "Pri týchto horúčavách sa po prejazdoch kamiónov asfalt viac deformuje, presný rozsah poškodenia však budeme poznať až po lete," uviedol hovorca spoločnosti Marcel Jánošík. Výraznejšie poškodenie však zatiaľ podľa Jánošíka pre vysoké teploty na diaľniciach nevzniklo.
    
Súčasné poruchy ciest pritom podľa dopravného inžiniera Pavla Titla nemusia byť dôsledkom extrémnych horúčav. "Asfalt sa vyrába pri teplotách od 150 do 190 stupňov, v horúcich dňoch sa na povrchu zohrieva na asi 50 stupňov," uviedol. Deformácie podľa neho spôsobujú skôr vyššie záťaže vozovky oproti projektom, použitie nevhodnej asfaltovej zmesi, nekvalitná príprava podkladových vrstiev či zanedbaná údržba.
    
Horúčavy nespôsobili v krajine obmedzenia dopravy na železnici. Železnice Slovenskej republiky podľa hovorkyne podniku Dany Hurtovej situáciu pravidelne sledujú, všetky trate sú zatiaľ bez technických problémov z tepla.
    
Horúce počasie, ktoré panuje aj inde v Európe, v niektorých krajinách vyvolalo problémy v doprave. Praskliny na cestách sa napríklad počas týždňa objavili v Česku, v iných krajinách horúčavy nezvládli niektoré súpravy rýchlovlakov a cestujúci ostali uväznení v rozpálených vozňoch bez klimatizácie.
    
Slovenský hydrometeorologický ústav predpokladá, že teploty neraz vysoko nad 30 stupňov Celzia budú ešte v sobotu, ale v nedeľu by sa už malo ochladiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu