Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

V stredu parlament rozhodne o osude premiéra a jeho vlády

NRSR bude v stredu hlasovať o odvolaní premiéra Mikuláša Dzurindu.
NRSR bude v stredu hlasovať o odvolaní premiéra Mikuláša Dzurindu.

BRATISLAVA - Národná rada bude v stredu rozhodovať o ďalšom osude premiéra Mikuláša Dzurindu a jeho kabinetu. Hlasovaniu bude ešte predchádzať rozprava ústne prihlásených poslancov.

Návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády podpísalo 37 poslancov z radov Smeru, KSS, SF a nezávislých. Z parlamentných výborov návrh podporil len výbor pre životné prostredie. Výbor pre obranu a bezpečnosť odporúča návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi neschváliť. Ostatné výbory neprijali platné uznesenie alebo o návrhu nerokovali. Nesúhlas s návrhom skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery premiérovi Mikulášovi Dzurindovi vyslovila aj slovenská vláda.

Mimoriadnej schôdzi Národnej rady bude predchádzať 46. schôdza. V návrhu jej programu sú tri vládne návrhy zákonov a jeden poslanecký. Všetky prerokuje plénum v prvom čítaní. V programe je ďalej návrh na vyslovenie súhlasu parlamentu s dohodou medzi Českou republikou, Poľskom a Slovenskom, ktorou sa ruší mnohonárodná brigáda vytvorená týmito krajinami. Poslanci by ďalej mali rozhodnúť o personálnych zmenách v parlamentnom výbore pre európske záležitosti.

Vláda predložila do prvého čítania okrem iného návrh nového zákona o lobingu, podľa ktorého by sa táto činnosť mala stať oficiálnou podnikateľskou činnosťou. Poslanci budú rozhodovať aj o tom, či do ďalšieho legislatívneho procesu pustia novelu ústavy. Na jej základe by sa mali posilniť kompetencie Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) voči územným samosprávam. Rokovať sa bude aj o návrhu transformácie niektorých štátnych podnikov, ktorých zriaďovateľom je rezort obrany, na akciové spoločnosti. V prvom čítaní posúdi parlament aj novelu zákona o premávke na pozemných komunikáciách, ktorú predložil poslanec Branislav Opaterný. Jej cieľom je odstránenie nadmernej a neopodstatnenej byrokracie pri vytváraní staníc technickej, emisnej kontroly a montážnych stredísk pre plynové pohony vozidiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu