Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Róm mohol zomrieť po neprimeranom zásahu polície

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Príslušník rómskej hliadky zomrel po vyše týždni od zásahu polície, ktorá pri akcii použila údajne neprimerané množstvo slzotvorného plynu. Napísal to dnes portál Aktuálne.sk s odvolaním sa na informácie mimovládnej organizácie Ľudia proti rasizmu a príbuzných nebohého.

Rodina, ktorú zastupuje mimovládna organizácia, podala voči zasahujúcim policajtom trestné oznámenie. Ministerstvo vnútra prípad preverí.

Sporný policajný zásah sa podľa portálu stal 9. mája počas konfliktu medzi 46-ročným príslušníkom rómskej hliadky a kolotočiarmi. Privolaní policajti použili údajne prehnané množstvo slzotvorného plynu, čo vraj potvrdzuje aj ošetrenie Róma po jeho výpovedi na policajnej stanici. "Zdravotný stav pacienta bol stabilizovaný, bez nutnosti realizácie transportu do zdravotníckeho zariadenia," zhodnotila stav muža po výpovedi hovorkyňa záchrannej služby Falck Záchranná Magdaléna Magdová.

Po vyše týždni vraj museli lekári Róma opäť ošetriť pre problémy s dýchaním. "U pacienta zistili sťažené dýchanie s následným zhoršovaním celkového stavu a nástupom bezvedomia," uviedla Magdová. Muža previezli do nemocnice v Rimavskej Sobote, kde neskôr zomrel. Príčinou smrti bol podľa pitvy opuch mozgu, ktorému predchádzali celkové známky dusenia. Príbuzní mŕtveho sa však odvolali na tvrdenia patologičky, ktorá vraj v rozhovore s nimi označila za možnú príčinu smrti "pomalú postupnú otravu, spôsobenú neprimeraným množstvom slzotvorného plynu".

Kým polícia tvrdila, že Róm bol počas zásahu pod vplyvom alkoholu a správal sa agresívne, príbuzní a svedkovia označili konanie policajtov za neprimerané. Policajnú verziu vraj potvrdil aj samotný príslušník rómskej hliadky svojim podpisom pod vlastnou výpoveďou. Príbuzní ju však spochybnili, keďže text si vraj pre slziace oči nemohol prečítať.

Polícia v minulosti čelila kritike za viaceré údajné neprimerané útoky voči Rómom. Pre šikanovanie šestice chlapcov vo veku od desať do 16 rokov by sa mali pred súd postaviť desiati policajti. Policajtov, ktorí v roku 2001 umučili Róma Karola Sendreia, vlani potrestal väzením Najvyšší súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu