Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Maturity dopadli horšie ako vlani

BRATISLAVA - Pri novom systéme maturít nezmaturovalo asi 5% študentov, čo je približne 3 100 maturantov. V porovnaní s minulým rokom tak maturity dopadli horšie, pretože v roku 2004 nezmaturovali asi 3% maturantov. Minister školstva Martin Fronc si aj napriek tomu myslí, že to nie je zlý výsledok.

Nové maturity mali podľa Fronca hovoriť o objektívnych výsledkoch, a to sa zrejme prejavilo. Zároveň konštatoval, že 5-percentná neúspešnosť nie je vôbec zlé číslo. Ako príklad použil minuloročné maturity z Francúzska, kde vtedy nezmaturovalo asi 21 % študentov.

Najlepšie sa s maturitami popasovali gymnazisti, ktorých úspešnosť bola zhruba 98 %. Pri porovnaní krajov dopadol najhoršie Bratislavský kraj, kde nezmaturovalo 8 % žiakov. Naopak, najlepšie dopadli Prešovský a Košický kraj, kde sa neúspešnosť pohybuje okolo 3,5 %. Tento jav vysvetľuje minister tým, že na východe Slovenska je vysoká nezamestnanosť, a preto učitelia s praxou neodchádzajú zo škôl do lepšie plateného súkromného sektora, ale ostávajú učiť.

Napriek problémom, ktoré tohtoročné skúšky dospelosti sprevádzali, je Fronc presvedčený, že zmena maturitnej skúšky je "jeden z najreformnejších krokov v oblasti regionálneho školstva".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu