Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kubiš by mohol byť tajomníkom OSN, píše Pravda

Ján Kubiš
Ján Kubiš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalý slovenský minister zahraničných vecí Ján Kubiš je údajne jedným z dvoch diplomatov, ktorí by v budúcnosti mohli nahradiť súčasného generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna. V dnešnom vydaní to napísal denník Pravda, odvolal sa na dva nemenované zdroje. Miesto pre Kubiša sa však podľa Pravdy uvoľní pravdepodobne až v roku 2016.

"Po Pan Ki-munovi sa s obrovskou pravdepodobnosťou stane hlavou OSN kandidát z východoeurópskej skupiny štátov Spojených národov," povedal vraj zdroj s významným postavením. Kubišovým súperom o miesto generálneho tajomníka by údajne mohol byť slovinský prezident Danilo Türk.

Kubiš v súčasnosti pôsobí ako výkonný tajomník Európskej hospodárskej komisie OSN (UNECE) v Ženeve. Z vlády Roberta Fica odišiel začiatkom minulého roka, nahradil ho Miroslav Lajčák.

Pan Ki-munovi síce vyprší mandát už koncom roka 2011, ale očakáva sa, že vo funkcii ostane aj ďalšie obdobie.

Záujem o post generálneho tajomníka potvrdil Pravde aj bývalý minister. "Ak bude vhodná konštelácia a ak budem mať podporu slovenskej vlády, ktorá vzíde nie z týchto, ale až z ďalších volieb, tak by som rád o túto poctu zabojoval," poznamenal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu