Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Tatranci riešili poškodený úsek, zosunul sa ďalší

Cesta slobody bola uzavretá 11 dní Zobraziť galériu (9)
Cesta slobody bola uzavretá 11 dní (Zdroj: Topky.sk)

VYŠNÉ HÁGY, HRANOVNICA – Poškodený úsek Cesty slobody pri Vyšných Hágoch v piatok ráno sprejazdnia pre osobné autá a dodávky. Začiatkom minulého týždňa jeden jazdný pruh zničil masívny zosuv pôdy. V okamihu, keď kompetentní o čiastočnom sprejazdnení cesty rozhodovali, sa len o pár kilometrov ďalej zosunula iná cesta.

Jedenásť dní bol hlavný cestný ťah cez Vysoké Tatry pri Vyšných Hágoch úplne uzavretý. Miestnym i turistom to spôsobovalo problémy. „Dvakrát sme boli na Štrbskom Plese a dvakrát sme museli absolvovať dvadsaťkilometrovú obchádzku,“ opísal Marcel z Bratislavy, ktorý počas svojho pobytu v Tatrách býva v Starom Smokovci.

Podľa spoluautora hydrogeologického posudku Jozefa Poláka cesta spadla preto, lebo jej podložie niekoľkodňové dažde úplne premočili. „Zvyšný jazdný pruh nápor osobných áut zvládne, pravda, ak neprídu ďalšie výdatné dažde,“ tvrdí. „Cestu budeme ďalej sledovať a každú novú trhlinu musíme vyhodnotiť.“

Prešovský samosprávny kraj musí teraz investovať 550 tisíc eur do postavenia železobetónových pilierov pod cestou. Bude ich 21 a osadiť by ich mali do konca júla. „Počas prác budeme musieť dopravu z Cesty slobody niekoľkokrát odkloniť. Verejnosť sa však o tom vždy vopred dozvie,“ tvrdí Juraj Procházka z Obvodného úradu pre cestnú dopravu v Poprade.

Práve keď sa odborníci priamo na mieste rozhodovali, či cestu aspoň čiastočne sprejazdnia, zosunul sa pod Tatrami iný dôležitý úsek cesty. Stalo sa to pri Hranovnici, na komunikácii prvej triedy, spájajúcej Tatry a Gemer. „Cesta bude až do odvolania uzavretá. Kým nebudeme mať výsledky hydrogeologickej štúdie, nemôžeme na ňu pustiť autá,“ tvrdí prednosta Krajského úradu pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie v Prešove Vladimír Luterán. Ani mechanizmy na opravu cestári nemajú. Všetky zasahujú na miestach, kde sa z korýt vylieva voda.

Postihli záplavy alebo víchrice vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám ich zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu