Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Inšpekcia podvody s benzínom u ochrankárov nezistila

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Inšpekcia ministerstva vnútra nepotvrdila podozrenia, že vodiči Úradu na ochranu ústavných činiteľov zarábali na pohonných hmotách zo služobných áut. Napísal to dnes denník Sme. Kontrola zistila údajne iba jedno podozrenie z nehospodárneho nakladania s pohonnými látkami.

S obvineniami vyšiel vodič úradu Jozef Žaťko. Výsledkom preverovania podľa Sme neverí. Žaťko tvrdil, že vodiči zarábajú na pohonných hmotách, ktoré dokážu ušetriť na jazdách pre ústavných činiteľov. Napríklad v autách vyššej triedy majú povolenú spotrebu okolo 19 litrov na 100 kilometrov, v skutočnosti však môžu podľa Žaťka na tejto vzdialenosti usporiť šesť litrov.

Získaný benzín potom vraj sami spotrebovali alebo predali pumpárom. O podvodoch podľa Žaťka vedeli aj nadriadení šoférov. "Podnet pána Žaťka preverili v plnom rozsahu," povedal hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš. Sme však napísalo, že kontrolóri skúmali len knihy jázd a doklady o tankovaní od roku 2009, hoci obvykle sa archivujú päť rokov. Denník žiadal aj o sprístupnenie kníh jázd, Úrad na ochranu ústavných činiteľov to však vraj odmietol. Vodič na svojich obvineniach aj napriek záverom kontroly trvá.

"Každý na úrade vie, že to takto funguje. Keby zverejnili knihy jázd, záznamy o pohybe policajtov a doklady o tankovaní, vedel by som to aj dokázať. Ľudia v mojom postavení však nemôžu ohroziť ministra alebo policajného prezidenta," reagoval pre Sme. Sme poznamenalo, že podozrenia z obohacovania sa na pohonných látkach už skôr odmietol aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Žaťko podľa Sme po tom, čo zverejnil svoje podozrenia, čelí v práci postihom. Prišiel o služobné vozidlo a zablokovali mu kartu, ktorú používal na vstup na pracovisko. "Nebol som velený do žiadnej služby, celý deň som zavretý v kancelárii. Sedím pri počítači, alebo si s pingpongovou raketou pinkám loptičku o stenu," tvrdil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu