Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

V Prešove sa usídlila líška

Obyvatelia spozorovali líšku s tromi líščatami.
Obyvatelia spozorovali líšku s tromi líščatami.

PREŠOV - V Prešove šarapatí líška. Usídlila sa v základoch nedokončenej budovy na sídlisku Sekčov. Spozorovali ju viacerí obyvatelia a mestskí policajti ju dokonca videli aj s troma mladými líščatami. Jej dni sú však zrejme zrátané, lebo v noci na ňu striehne poľovník, ktorého o odstrel požiadalo mesto.

Líška však akoby vytušila, čo sa na ňu chystá a vo zvyčajnom čase, teda tesne nadránom, sa prestala zjavovať. Márna bola aj postriežka v noci zo stredy na štvrtok. "Líška sa od tretej ráno do šiestej vôbec neukázala," skonštatoval poľovník Peter Klesík (43), ktorý mestu poskytuje svoje služby aj pri odchyte túlavých psov. Skúsenosti však už má i s líškami. "Vlani som odstrelil tri," prezradil muž, ktorý má k dispozícii uspávacie šípky, ale aj ostré náboje. Na líšku si pripravil ostrú muníciu.

Nie všetky zvieratá, ktoré sa omylom zjavili v meste, sa však odstreľujú. Vlani sa na Sekčove objavil jazvec a toho odchytili do slučky. Líška je však považovaná za škodnú zver a navyše je pri nej najväčšie riziko, že roznesie besnotu. "Pri tomto zvierati je takmer na 90 % isté, že trpí touto chorobou," myslí si P. Klesík, ktorého štvrtkový neúspech neodradil. "Spoločne s mestskými policajtmi budeme striehnuť aj ďalej, až kým líšku nedostaneme," podotkol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu