Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Mikolaj: Výber nelegálneho školného v Prešove kontrola nepotvrdila

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj

BRATISLAVA - Kontrola ministerstva školstva nepotvrdila podozrenia o výbere nelegálneho školného na Prešovskej univerzite v Prešove. Povedal to minister školstva Ján Mikolaj (SNS).

Prešovská univerzita vyberala podľa skorších informácií médií poplatky od externistov prostredníctvom neziskovej spoločnosti Erves. Vedenie univerzity pred časom výber nezákonného školného či spoluprácu s neziskovou organizáciou odmietlo.

Kontrola ministerstva školstva podľa Mikolaja nezákonný výber školného nepotvrdila. "Ukázalo sa na základe predbežných výsledkov kontroly, ktorú poslalo ministerstvo školstva, že toto nebola pravda," uviedol Mikolaj. Poplatky sa podľa neho vyberali len v rámci celoživotného vzdelávania. Odmietol, že by sa spoplatnené celoživotné vzdelávanie neskôr v rozpore so zákonom "prekvalifikovalo" na riadne vysokoškolské štúdium. "Ide naozaj o riadne celoživotné vzdelávanie," dodal.

Prešovská univerzita podľa skorších informácií denníka Pravda evidovala študentov na svojom vysunutom pracovisku v Dubnici nad Váhom ako neplatiacich, hoci uhrádzali spoločnosti Erves 330 eur za semester. Nezisková organizácia vraj vystupovala v mene univerzity, študentom údajne vydávala doklady na univerzitnom hlavičkovom papieri.

Prešovská univerzita už skôr odmietla, že by od neziskovky prijala v posledných piatich rokoch akékoľvek platby. Údajné hlavičkové papiere univerzity, ktoré zverejnil denník Pravda, označila za falzifikáty. Asistentka rektora univerzity Ľudmila Adamová potvrdila, že v súlade so zákonom vyberajú školné za niektoré programy v rámci celoživotného vzdelávania ako je napríklad doplňujúce pedagogické štúdium.

Vysoké školy vyberajú ilegálne školné podľa medializovaných informácií najmä na svojich pobočkách. Predseda Akreditačnej komisie Ľubor Fišera v minulosti upozornil, že niektoré pobočky pritom ponúkajú neakreditované štúdium. Výučbu na pobočkách opakovane kritizovala aj samotná akademická obec; podľa skorších vyjadrení viceprezidenta Slovenskej rektorskej konferencie Jána Bujňáka ide o biznis s titulmi.

Nezákonnému výberu poplatkov od študentov mala zabrániť novela vysokoškolského zákona z roku 2007, ktorá školám umožnila spoplatniť diaľkové štúdium.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu